Начало История на медицината Делото срещу лекарите: как една погрешна диагноза води до скандал, арести и убийства в СССР

Делото срещу лекарите: как една погрешна диагноза води до скандал, арести и убийства в СССР

От 1948г. до 1953г.

Делото срещу лекарите: как една погрешна диагноза води до скандал, арести и убийства в СССР - изображение

На 13 януари 1953 г. официалните органи на съветския печат съобщават за разкриването на група от "лекари врагове на народа".

Страхът и неприязънта на вожда

В началото на 50-те години Съветският съюз се приближава към началото на една нова епоха. Върховният лидер Йосиф Сталин прекарва все по-малко време в кабинета си и все повече боледува. Приближените му започват да водят явна борба кой евентуално ще го наследи на поста му. Това довежда до чистки и терор, а Сталин става все по-бдителен и подозрителен.

Неприязънта на съветския лидер към лекарите и евреите се проявява остро през 40-те и 50-те години и довежда до един от най-прочутите епизоди от неговото управление – "лекарската афера".
Лекарите не могат да угодят на Сталин по никакъв начин – възрастта му и тежките години на революцията и войната се завръщат под формата на различни болести, които намаляват ефективността му с всеки изминал ден.

Сталин Йосиф Джугашвили Сталин (1878-1953) - "Вожда" на СССР между 03.04.1922-05.03.1953 г. Грузинец по произход и революционер по душа... Диктатор и тиранин по призвание.

Сталин се страхува, че лекарите могат да се превърнат в оръжие в ръцете на хората от обкръжението му, които искат да го премахнат от властта и да го изолират под претекст, че се грижат за неговото здраве. Разбира се тези страхове не са необосновани – самият той и неговите привърженици правят същото с болния Ленин…

Подозренията на Сталин се подклаждат от факта, че сред водещите руски специалисти по медицина има много евреи. Недоверието му към представителите на този народ се подхранва до голяма степен от големия неуспех на външната му политика спрямо еврейската държава.

Съветският съюз прави много, за да осъществи плановете за създаване на еврейска държава в Палестина, която да се превърне в "пръв приятел" на Сталин. На практика всичко се случва по точно обратния на очаквания от него начин: Израел се превръща в най-близкия съюзник на САЩ, което в условията на Студената война означава остър конфликт със СССР.

Диагнозата на другаря Жданов

Поради страховете на Сталин и интригите сред антуража му, възниква известното "дело срещу лекарите", като главно действащо лице в нея се превръща кардиологът Лидия Федосеевна Тимашук.

Лидия Тимашук Лидия Тимашук (1898-1983) - кардиолог по професия, един от главните лекари в Кремъл, грижещи се за здравословното състояние на съветските държавници.

От 20-те години на XX в. Лидия Тимашук работи като лекар в медицинската администрация на Кремъл. През 1948 г. 50-годишната Лидия оглавява департамента по функционална диагностика на кабинета, а на 28 август прави кардиограма на едно от водещите лица в страната – Андрей Жданов.

Д-р Тимашук пише меморандум до своите началници. Медицинският департамент на Кремъл е под шапката на Министерството на държавната сигурност, но тя изпраща писмото до професор Йегоров, директора на медицинския департамент на Кремъл.

Андрей Жданов
Андрей Жданов (1896-1948) - партиен деятел и приближен на Сталин

Професор Йегоров е само едно от медицинските светила, които отхвърлят диагнозата, поставена от Лидия Тимашук. Това коства много на Лидия – тя е понижена и прехвърлена в поликлиника.

Всичко щеше да свърши тук, ако само три дни след направената от нея кардиограма Андрей Жданов не умира от сърдечен удар…

Кървавото джудже

Започва разследване на случая. Убедена в своята правота, Тимашук изпраща още две писма до Алексей Кузнецов, секретар на Централния комитет на КПСС. Но кардиологът не получава отговор.

Сред заподозрените във враждебни действия срещи висши държавни лица е Яков Етингер, професор във втория Медицински институт в Москва. Той се грижи за здравето на високопоставени държавници и има връзки с много лекари в Кремъл. Поради тази причина младият и амбициозен следовател от МДС Михаил Рюмин получава разрешение да го арестува и да използва особено жестоки методи за разпит, поради което получава псевдонима "кървавото джудже". Етингер бързо умира в килията си, но доминото вече е задействано.

Основният проблем е, че разследващите не разполагат с никакви доказателства за наличието на план за лекарски заговор. Тогава в архива е открит меморандумът на Лидия Тимашук, посветен на погрешното лечение на другаря Жданов. Започват масови арести.

Кървавото джудже Михаил Рюмин (1913-1954), известен още като "кървавото джудже", е следовател от Държавна сигурност, който използва жестоки средства при разследването на "лекарската афера".

На 13 януари 1953 г. случаят официално е публикуван и то доста разкрасено в държавния вестник "Правда" със заглавие "Подлите шпиони и убийци под маската на професори". Ето и един откъс:

"Разследването открива, че участници в терористична група използвали позицията си на лекари и злоупотребявали с доверието на пациентите си умишлено и злонамерено подкопавали здравето им, поставяли им погрешни диагнози и след това ги убивали с погрешно лечение. Криейки се зад благородното звание "лекар", тези чудовища и убийци потъпкват свещените устои на науката."

Във вестника пише още, че жертви на тази "банда хуманоидни зверове" стават другарите А. Жданов и А. Шчербаков. Престъпниците си били признали, че умишлено фалшифицирали диагнозата на другаря Жданов и му предписали противопоказно лечение, което го довършило. По подобен начин си отишъл и Шчербаков. Сред изброените участници в терористичната група са Вовси, Б. Коган, Фелдман, Етингер и др., които били "инфилтрирани от американското разузнаване и по-специално еврейската буржоазно-националистическа ционистка организация 'Джойнт'".

Лидия Тимашук е обявена от съветската пропаганда за герой, изобличил "злите лекари". На 20 януари тя получава Ордена на Ленин. Името й се превръща в символ на съветския патриотизъм, високата бдителност, непримирима, смела борба с враговете на родината. В "Правда" пише, че тя помага за свалянето на маската на американските наемници, чудовищата, които използват белите лекарски престилки, за да убиват съветски граждани.

В Русия се заговаря за публично обесване на Червения площад на деветимата арестувани лекари и масовата депортация на евреи към Сибир… но тук идва внезапната смърт на другаря Сталин – на 5 март 1953 г. "Лекарският процес" се превръща в нещо ненужно и дори вредно за държавата. На 3 април всички арестувани лекари за освободени и напълно реабилитирани.

Сталин и компания
Съветски партийни деятели. Долу вдясно един до друг стоят Сталин и Жданов.

"Кървавото джудже" Михаил Рюмин е отстранен от поста си заради неспособността си да реши лекарския случай. На 17 март 1953 г. е арестуван, а през 1954 г. е осъден на смърт от Военния колегиум на съветския Върховен съд. Цялото му имущество е конфискувано, а той е разстрелян.

На 4 април 1953 г. Лидия Тимашук отказва Ордена на Ленин, защото няма такова нещо като "лекари терористи". Но през 1954 г. получава друг орден – на "Червеното знаме на труда" за "дълга и безупречна служба".

Тук трябва да подчертаем, че Лидия не носи никаква вина за развитието на скандала около т. нар. "лекарска афера" – тя е просто един лекар, който защитава поставената от нея диагноза и в един момент писмото й се оказва удобно оръжие в ръцете на властта. Но след развоя на събитията руската интелигенция насочва цялата си омраза към Тимошек.

Лекарката остава на поста си в Кремъл до 1964 г., когато излиза в пенсия. Тимошек умира на 85 години през 1983 г. и до последните си дни се опитва да възстанови реномето си и да реабилитира името си в обществото, твърдейки, че обвиненията по неин адрес в антисемитизъм и лекарски саботаж са безпочвени. Никой не иска да чуе доводите й…

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.aif.ru/society/history/proklyatyy_doktor_kak_lidiya_timashuk_stala_zalozhnikom_dela_vrachey 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСпециалистиСнимкиЛайфстайлНовиниСтатистически проучванияНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеАнкети