Начало История на медицината Диагностика и лечение по древноегипетски около 2600 г. пр.Хр.

Диагностика и лечение по древноегипетски около 2600 г. пр.Хр.

От -2600г.

Диагностика и лечение по древноегипетски около 2600 г. пр.Хр. - изображение

Още от незапомнени времена древноегипетските жреци-лечители са достигнали до важен и печален извод - някои заболявания просто не можели да се поддават на никакво лечение. За да се предпазят от евентуалното порицание и наказание от властта, в ситуациите, когато лечебните им средства се окажели безсилни, древноегипетските лечители разчитали да открият повече информация в различни писмени трудове. Тези документи информирали практикуващите жреческа медицина в древен Египет как да определят дали едно заболяване е лечимо, или не. Ако заболяването на пациента се окаже с неблагоприятен резултат, то от лекарите не се очаквало да го лекуват.

Древногръцкият историк Диодор твърди в своите писмени трудове, че диагнозата на болните в Древен Египет се поставяла в зависимост от позицията, която болният заемал в своето легло. Съвременният медицински историк Томас Брадфорд пише, че при египтяните лечението се провеждало по стандарт, зависещ от проявените симптоми. Историкът е изказал тезата: "Египтяните обръщали огромно внимание на правилата на диететиката; считали, че множество заболявания се проявявали вследствие на лошо храносмилане и преяждане. По тази причина лечителите препоръчвали пречистване с глад или очистителни. Древният народ имал значителни познания по "Материя медика" (нарицателно е за фармакопея) и разчитал на много лекарства при лечението на пациентите. Лечителите имали добри умения в областта на оперативната хирургия и са били в състояние да извършат сложни манипулации, каквито са кастрациите, литотомиите и ампутациите.    

Докато приготвяли лечебните си смеси, жреците изричали следното заклинание:

"Нека Айзес ме изцери, както излекува Кхумн от неговите болести, заразили го, когато Сет уби баща си Озирис. О, Айзес, ти велика вълшебнице, освободи ме, предпази ме от всичко зло, от ужасите на боговете и богините на лошотията от треската и богините на болестите, от нечистите демони, които ме притеглят към себе си, както си спасила и сина си Хор". 

Видимо е, че народът на древен Египет е сред първите нации в света, "култивирали" лечебното изкуство до наука, а както може да се види по-горе - тяхната медицина е била силно обвързана с митологията.

Разбира се всички ние, ползващи технологичния и научен напредък, можем много бързо и лесно да дадем окончателна оценка за древноегипетската медицина. Ще си кажем – това е чиста форма на шарлатанство. Въпреки това, неоспорим е фактът, че древните общества вероятно са се възползвали в много по-голяма степен от целебната (според тях) сила на магията, заклинанията и молитвите, или пък - от нежното докосване с длан по рамото, отколкото от всяка друга форма на медикаментозно лечение.

Показателен за казаното по-горе е пасажът от труда на Хенри Сиджерист от 1951 година, който носи заглавието "История на медицината: примитивната и архаична медицина" ("A History of Medicine: Primitive and Archaic Medicine"): "Устните лечебни ритуали били от съществена важност. Важен е бил правилният подбор на думите, за да се "сплашат" духовете на заболяването и да се привлекат на помощ на боговете. Интонацията, с която се произнасяло дадено заклинание (с рецитиране или пеене), трябва да е имала дълбок ефект върху пациента. Известна ни е силата на внушението и знаем как силно то влияе върху религиозните хора. Не бива да ни учудва фактът, че ако магьосникът и неговите заклинания в много случаи са постигали по-добри резултати, отколкото лекарят със своите медикаменти. Магьосниците или жреците в древен Египет били в състояние да повлияят на разположението на духа на пациентите до такава степен, че лечебната сила на организма би могла да се справи и сама със заболяването".

Сиджерист пише, че: "В древен Египет все някога е дошъл и денят, в който лекарствата се приготвяли и давали и без заклинания. Това би трябвало да e времето, в което пътищата на магията и лечебното изкуство се разделили, а  лекарите започнали да бъдат оразличавани от маговете. Въпреки това, духовниците в древния свят, независимо дали с помощта на магически думи, или с билкови лекарства са лекували немалко хора със силата на внушението".

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://asthmahistory.blogspot.bg/2014/10/5000-50-bc-egyptian-diagnosis-and.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСнимкиИсторияЛичностиАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети