Начало История на медицината Доктор Лия Дикщайн и програмата й за обучение на студенти по медицина

Доктор Лия Дикщайн и програмата й за обучение на студенти по медицина

От 1966г.

Доктор Лия Дикщайн и програмата й за обучение на студенти по медицина - изображение

"Спомням си времето, когато бях на 8 и исках да стана психиатър. Само десетилетия по-късно, научих че в рода ми има общо 13 психиатри". Това са думите на доктор Лия Дикщайн, които лекарката казва, разказвайки за себе си в статия за престижно медицинско издание.

Психиатърът Лия Дикщайн е бивш президент на американската асоциация „American Medical Women's Association” и вицепрезидент на Американската психиатрична асоциация. Иновативна й програма „Health Awareness Workshop Program” в университета в Луисвил е съставена благодарение на опита й, придобит от времето, когато д-р Дикщайн посещава медицинско училище и едновременно с това се грижи за семейството си. Популярната й програма (която обхваща разнообразни теми - от индивидуалното благополучие, до личните отношения и въпросите, касаещи расата и пола), съумява да направи университета в Луисвил един от най-предпочитаните медицински колежи в САЩ, тъй като в него студентите, създали семейства, са улеснени максимално.

През 1966 г., след шест години работа като преподавател на ученици в шести клас (за да подпомогне медицинското образование на съпруга си – Хърбърт Дикщайн), Лия Дикщайн също започва да се обучава в медицинско училище. В класа й има само шест жени. Освен това, Лия трябва да съумява да балансира между академичните си задължения и грижите за тримата й синове. Тя е напълно наясно с приоритетите си – поради тази причина д-р Дикщайн избира да запази съботите и летата за семейството си, а не да завърши с пълно отличие. Нейният съпруг, който е патолог, й помага да бъде по-близо до синовете си, не е рядкост той да взема децата до болницата, когато д-р Дикщайн е на повикване в периода на специализацията й. Семейството се храни в картонени чинии, които се изхвърлят след употреба, а лекарката се превръща в поклонник на дрехите от материи, които не се гладят. Доктор Дикщайн се шегува, че синът й веднъж дори я попитал за какво служи ютията, когато детето случайно открива този електроуред в килера.

Практическият опит, уменията и стратегиите, разработени от д-р Дикщайн, за да може тя да се справи с ежедневните предизвикателства на обучението по медицина и това да е майка, се превръщат в основа на програмата „Health Awareness Workshop Program”, разработена 1981 г. Хуманното послание в нея е, че студентите първо трябва да се грижат за собственото си физическо и психическо здраве, преди да могат да се научат да се грижат за благосъстоянието на другите.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: cfmedicine.nlm.nih.gov

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноЗаведения