Начало История на медицината Тайните на елинското светилище Асклепион в Пергам

Тайните на елинското светилище Асклепион в Пергам

От -400г. до 250г.

Тайните на елинското светилище Асклепион в Пергам  - изображение

Древните гърци са известни със своите невероятни постижения в областта на множество науки, включително и в медицината. Но преди реформите на Хипократ жителите на Елада се уповават на религията, когато става въпрос за здравето им. Дори след изобретяването на хирургическите операции, много от хората в елинските полиси, както благородници, така и обикновени граждани, предпочитат да търсят цяр в храмовете на бог Асклепий.

Асклепий е древногръцки бог, който има силата да лекува всяка една болест, като дори може да измами смъртта и да върне душата на покойника обратно в тялото му. Именно затова елините създават множество храмове в негова чест, които освен като места за молитва служат и като болници. Този тип ритуални сгради Статуя на Асклепийсе наричат Асклепиони. В тази статия ще ви разкажем за Асклепиона в Пергам, както и за церителните практики, извършвани там преди хилядолетия.

Ритуалният комплекс се издига в центъра на античния град. Основната част от сградата е издигната около извор, който тече и до днес. Храмът е построен през 4-ти век преди Христа. Състои се от една главна постройка, която има подземие, основна зала и килии за жреците. Около сградата има П-образна стена, ограждаща просторен двор, в който има поместени терми, склад и дори малък театър. Асклепиона в Пергам става известен из античния свят като второто най-лековито място в света, след светилището в град Епидавър. Освен това археолозите са на мнение, че именно този храм е първата в света клиника за психически разстройства.

Основният метод на лечение, който жреците в Асклепиона използват, е изцеляването чрез вода. Изворът в средата на сградата се изтича в множество малки басейни, вградени в пода на комплекса. Елините вярват, че ако човек полежи достатъчно дълго в лечебната вода, може да оздравее от всякаква болест. Разбира се, в храма се извършват още калолечение, лечение чрез потапяне в гореща вода, терапия с отвари и дори анализиране на сънища.

Самият процес на лечение започва още с пристигането в комплекса. Елините определят змията като символ на Асклепий и медицината, заради способността на животното да сменя кожата си. Именно затова храмът е построен под формата на виеща се змия. Пациентът следва коридорите на постройката, като по този начин преминава през свещен път.

Модел на Асклепиона в ПергамПървоначално лекуващият се влиза в подземията под храма, където има множество тесни килии. Там той трябва да преспи една нощ и след това да разкаже съня си на някой от жреците. Свещенослужителят тълкува символите от съня и така диагностицира пациента си. След това двамата отиват в главната зала, където започва същинското лечение.

Жреците на Асклепий от Пергам се славят със своите способности да лекуват не само тялото, но и душата на пострадалия. Именно там за пръв път в света се практикува форма на психотерапия. Лечителите от храма всеки ден изслушват пациентите си, дошли да търсят изцеление за ума, разпитвайки ги за тяхното минало, мечти и сънища. След това правят анализ на казаното и съставят за лекуващия се подходяща терапия.

В Асклепиона в Пергам се лекува самият римски император Марк Аврелий, който пристига в комплекса, заради остри симптоми на шарка. Друга известна личност, която дори е живяла там, че римският хирург Гален. Той е роден в полиса и прави първите си стъпки в медицината оперирайки ранени войници и гладиатори именно тук.

В наши дни руините на храма са превърнати в туристическа дестинация. Въпреки това много хора пристигат на мястото, за да пият от лековитата вода, бликаща от извора в центъра на постройката. Въпросната вода е изследвана от съвременни химици, които откриват леки радиоактивни свойства в течността.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.gnosticwarrior.com

www.flickr.com

www.ancient.eu

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимки