Начало История на медицината Как чумната пандемия е повлияла на съвременните хора

Как чумната пандемия е повлияла на съвременните хора

От 1347г.

Как чумната пандемия е повлияла на съвременните хора  - изображение

Така наречената Черна смърт пристига в Южна Европа от Азия през 1347 г. и се разпространява през Англия, Германия и Русия през следващите три години, убивайки около една трета от населението на света. Източникът на бубонната чума е - Yersinia pestis, бактерия, открита в някои бълхи. Тя е разпространена от черните плъхове, върху които скачащите насекоми паразитират.

Може би си мислите, че такъв опустошителен средновековен мор няма как да е свързан с нашия свят от 21-ви век, но грешите: съвременните въздействия на Черната смърт са видими и реални. Те са навсякъде около нас – от вида на болниците до костюмите за Хелоуин на хлапетата на Запад.

Изследването на начина, по който Черната смърт променя света (именно за това ще ви разкажем в следващите редове), разкрива, че има много малко детайли в човешкото ежедневие, които не са засегнати от смъртта и болестите на толкова огромно ниво. Сред ефектите, които Черната смърт нанася на Стария континент, е и значителната промяна в генетиката на съвременните европейци. Чумата буквално е променила начина, по който е изглеждала ДНК на предците ни.

Другите начини, по които черната чума променя света, са недотам тежки, но все пак – осезаеми (кой да знае, например, че подобно опустошение ще доведе до появата на първите английски пъбове). В тази статия, както споменахме по-горе, ще ви представим някои от аспектите, чрез които Черната смърт премоделира населението, част от което сме и ние днес.  

Черната смърт прави европейците в съвременния свят по-чувствителни към определени болести

Чумната пандемия оказва толкова голямо влияние върху населението на Стария континент, че може би болестта буквално "прекроява" генетиката на европейските потомци на оцелелите. Последиците са и положителни, и отрицателни - не се съмнявайте.

За щастие, следващите срещи (след мащабната пандемия) между причинителя на Черната смърт (Yersinia pestis) и оцелялото население вече не са така тежки и смъртоносни. Благодарение на генетичното изместване по-късните огнища на заразата никога повече няма да съвпаднат по тежест и ярост с първоначалните. Нещо повече - съвременните европейци стават по-податливи към автоимунни и възпалителни заболявания спрямо популациите, чиито предци не са изпитали тегобата на Черната смърт.

Черната смърт дава на света английските пъбове, които познаваме днес

Културата на английския кръчми (наричани още и "пъбове") може да бъде проследена директно до периода на Черната смърт (според английския историк професор Робърт Томпс от университета в Кеймбридж). Лекторът твърди, че заплатите на Острова се повишават (поради обективни причини), а цените спадат след затихването на масовата зараза. Това пък дава възможност на малкото работещи да получат достъп до бирата и спиртните напитки. Заведенията набират сила, за да се приспособят към търсенето, създавайки т.нар. английска "пъб култура". Пивоварите имат възможност да работят на пълно работно време благодарение на "по-голямата свобода и просперитет" за работническата класа вследствие на Черната смърт.

Чумата преустановява заселването на викингите в Северна Америка

Историята на Северна Америка би изглеждала далеч по-различно, ако Черната смърт не е вилняла в миналото на предците ни. Викингските заселници в Гренландия биват напълно заличени вследствие на болестта (и нападенията от страна на местните жители). Така викингите никога не успяват да достигнат до континенталната част на Северна Америка и да се домогнат до мечтаните отлични условия на тези плодородни земи. За съжаление и Норвегия е поразена от чумата, така че страната не може вече да снабдява с важни доставки земите на Гренландия, населени преди векове от мореплавателя Ерик Торвалдсон (наричан и Ерик Червения заради огненочервените си коси). Нещата са толкова лоши, че Гренландия трябва да бъде "преоткрита" през 1585 г.

"Сагата на Ерик Червения" разказва, че точната година на заселването на Гренландия е 985 г. Именно тогава Ерик (по това време той изтърпява 3 годишно изгнание за убийство в Исландия) заминава с голям брой колонисти и създава 2 колонии на западния бряг на Гренландия. Селището процъфтява, достигайки до 3000 жители (те са главно заселници от Исландия). За съжаление, една от тези групи пренася през 1002 г. чумна епидемия, довела до смъртта на почти всички видни жители, включително и Ерик, загинал през зимата на 1003 г.

Почитателите на метъл културата и любителите на Хелоуин могат да "поздравят" Черната смърт за популярния днес образ на смъртта като "Жътваря". Огромната смъртност и болестите променят дори визуалните изкуства в тези епохи, съсредоточени върху тленността в плашеща степен. Смъртта започва да се олицетворява с образа на "Жътваря", който покосява и бедни, и богати. Черната смърт помага на хората да осъзнаят, че смъртта е напълно демократична в избора си на жертви.

Заболяването е "виновно" за уреждането на правните въпроси, касаещи собствеността

Черната смърт погубва милиони хора и разкъсва семействата, затруднявайки подялбата на имуществото между оцелелите. Непосредствено след пандемията оцелелите не са напълно наясно кой точно следва да наследи и притежава останалата собственост, особено когато всички мъжки наследници в даден род са загинали. Семейните раздори по тези въпроси, логично, водят до съдебни спорове на ниво, нечувано допреди Черната смърт. От друга страна, също както твърдят римляните, че в спора се ражда истината, така и непосредствено след пандемията - съдебните разпри на хората създават правни прецеденти по отношение на собствеността. Някои от тях са в правна сила и към днешна дата.

Болестта вдъхновява първата употреба на биологично оръжие

Черната смърт позволява на изявен монголски войн да използва болестта като преимущество и оръжие на бойното поле. Той се казва Янибег. Монголският военен командир наследява цялата империя, оставена от Чингиз хан. През 1346 г. Янибег иска да завземе град Кафа - търговско пристанище на Черно море (в Крим). Черната смърт, обаче, започва да изтощава военните завоевателски редици.

Монголите имат огромното желание да завладеят Кафа с минимални усилия и жертви. Освен това, бушуващата болест допълнително снижава шансовете за успех. Янибег създава отвратителен план, за да преодолее този си неуспех - започна да катапултира мъртвите си войници над градските стени на Кафа. Планът сработва с пълен успех: малкото оцелели хора от града бягат в Италия. Останалите стават жертви на първата по рода си биологична война.

Чумата спомага за създаването на антисемитска нетърпимост в Европа

Евреите са обвинявани от мнозина за появата на Черната смърт, особено в Германия. Все пак, европейците по това време са отчаяни - половината от населението на Стария континент необяснимо (или несъвсем необяснимо) е заличено. Хората отчаяно търсят причини и обяснения. Така се създават истории за евреи, отравящи градските кладенци. Обществото трябва да открие изкупителни жертви. Германците убиват цели еврейски общности при бунтове, наречени в историческите документи "погроми", за да премахнат несъществуващата заплаха. Така се подхранва културата на антисемитизъм, която в крайна сметка - довежда до Холокоста през 20-ти век. Проучване от 2011 г. показва, че селата, където са предприемани противочумни еврейски погроми, са били по-склонни да демонстрират жестока омраза към евреите повече от 600 години по-късно.

Чумата подготвя почвата за началото на теорията за заразния произход на болестите

Черната смърт помага на широката общественост да осъзнае, че "хуморите" не са причина за появата на болестите. Тъй като толкова много хора се разболяват и умират, старогръцката концепция за хуморите - четирите телесни течности, които в оптимален баланс, са отговорни да здравето на индивида - започва да изглежда твърде малко вероятна (все пак - как е възможно толкова много хора едновременно да изпитат точно определен тип "дисбаланс" на течностите в телата си?). Вместо това, теорията за заразното естество на болестите започва да се приема все по-широко. Макар процесът да е бавен, едно е сигурно: до 1546 г. медицинското общество в Европа вече е приело теорията за заразяването. Тя преобладава повсеместно и трайно, докато тази за бактериалния произход на заболяванията на Робърт Кох съумява да се утвърди едва в края на 18 век.

Чумната пандемия ни дава думата карантина

Карантината е често срещано понятие, което обикновено означава период от време, когато болните трябва да останат изолирани от здравите. Но откъде се появява терминът? Карантина произхожда от думата "quarantino" (карантино) - термин, извлечен от италианската дума "quaranta", което означава "четиридесет". По време на "Черната смърт" италианците въвеждат 40-дневен период на изолация за болните от чума, вероятно вдъхновени от библейските събития, продължили 40 дни (Потопът, постите и др.). Концепцията за изолирането на болните датира от периода преди "Черната смърт", но терминът "карантина" произхожда именно от времето на чумната пандемия.

Болестта ускорява господството на английския език

Би било достатъчно да кажем, че голяма част от света би продължила да говори латински, ако в уравнението не се намесва Черната смърт. Историците смятат, че чумата налага господството на английския език. Черната смърт убива "прекомерно висок брой духовници", което означава, че са погубени много хора, които са с латинско езична грамотност. Кой ги заменя - оказва се, че са останали много миряни, едва грамотни и на латински, и на английски. Така постепенно последният взема превес.

Пандемията способства за създаването на средната класа в Англия

Повечето хора, оцелели от пандемията от чума в Англия, са селяни. След Черната смърт са останали много малко селяни, което означава, че те биха могли - по думите на английски историк - да са много по-склонни да предлагат труда си по-скъпо. Така "пластовете" в обществото на Острова се разместват, което в крайна сметка, довежда до възхода на средната класа. Черната смърт, по същество, дава на селяните много по-мащабно влияние върху това как те са свързани с горните обществени класове.

Чумата намалява генетичното разнообразие в Англия

Великобритания би била страна с далеч по-богато генетично разнообразие, ако Черната смърт не се беше намесвала в историческото й развитие. Точно така: английската нация е била много по-разнообразна през 11-ти век (и преди чумата), отколкото днес. "Случайното генетично отклонение" също има частична вина, но в случая популацията буквално се се срива като тези, които настъпват след Черната смърт, вероятно са основната причина. Една от теориите, които биха могли да обяснят, е, че Англия не е изолирала болните като италианците (само за един пример), което води до по-малко променливи последователности на ДНК за англичаните.

Болестта предизвиква реформи в Църквата

Смята се, че "Черната смърт" нанася удар и срещу религията, особено като се има предвид, че духовенството е също толкова възприемчиво към чумата, колкото и всички останали (дори принцеса Йоан Английска - дъщерята на Едуард III е сред жертвите). Свещениците, убити от чумата, често са част от престъпни схеми, а това допълнително уронва престижа на католическата църква. "Великата схизма" на Църквата през 14 век, която в крайна сметка довежда до началото на протестантската реформация, е логичното следствие на Черната смърт и съпътстващият я хаос.

Чумата спомага за формирането на революция в болниците

Преди Черната смърт болниците се концентрират върху предлагането на гостоприемство и покрив над главата, отколкото върху медицинските грижи. Подобно на съвременните мотели и хотели, болниците по това време осигуряват подслон и храна за миряните, както и за бедните хора. "Медицинализацията на средновековните болници" може да бъде проследена до 1330-те и 1340-те години, когато във Флоренция, Италия, са основани повече лечебни заведения, отколкото по всяко друго време. При Възраждането болниците стават по-специализирани, с различни отделения за различните видове заболявания.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

 Източник: www.ranker.com/

Снимки:  Liberty.me; www.gamerassaultweekly.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияИзследвания