Начало История на медицината Лекове и терапии, използвани в древен Рим

Лекове и терапии, използвани в древен Рим

От -750г. до 450г.

Лекове и терапии, използвани в древен Рим - изображение

Медицината в древен Рим комбинира различни техники и използва различни инструменти, методология и съставки. Римските лечебни практики са силно повлияни от гръцката медицина. Гръцки лекари като Диоскорид и Гален практикуват и записват своите открития в границите на Римската империя. Тези двама лекари разполагат със знания за стотици лекове, включително и билкови.

Древната римска медицина се разделя на специализирани категории, подобно на днешните, като офталмология, урология и т.н. На пациентите се извършват разнообразие от процедури с различни инструменти, които се използват и днес – като форцепс, скалпел, катетър и др. Днес ще ви запознаем с някои от най-известните римски лекове и лечебни терапии.

Диета

На първо място древните римляни, подобно на древните гърци, смятат, че правилната диета и начин на хранене са от определящо значение за здравословното състояние на човек. Храната се възприема като лекарство или причинител на дадено заболяване спрямо ефекта, който оказва на четирите хумори (течности) в човешкото тяло. Смята се, че някои храни предпазват от определени видове заболявания. Ключът към здравия организъм е умерената консумация и избягването на преяждането – философия, която е актуална и днес. Когато диетата вече е неспособна да поддържа здравословното състояния на човек, лекарите прибягват към предписването на лекарства, флеботомия (кръвопускане), каутеризация (обгаряне на рани) или други хирургични интервенции. Пациентите контролират сами начина си на живот, избират диетата си и имат свободата да се обръщат към лекарите винаги, когато усетят нужда.

Билкови и други лекове

Билков лек

Римските лекари използват широк кръг от билкови и други лекарства. Техните древни имена, често произхождащи от гръцкия език, невинаги отговарят на съвременните си еквиваленти. Ето някои лечебни билки и тяхната употреба:

Билка Латинско наименование Лечебни свойства
Фенел Ippomarathron Лекува болезнено уриниране, спира менструалното кървене, разтоварва червата, стимулира отделянето на кърма, разбива бъбречни и уринарни камъни.
Ревен Ra При газове, конвулсии, при заболявания на вътрешните органи (стомах, далак, черен дроб, бъбреци, матка, перитонеум); ишиас, астма, рахит, възпаления на очите.
Тинтява Gentiane затоплящо и кръвоспиращо средство; при отровни ухапвания; проблеми с черния дроб; предизвиква аборт; при язви, възпаления на очите.
Вълчи ябълки Aristolochia отровно; подпомага раждането.
Женско биле Glukoriza успокоява стомаха; при проблеми с гърдите, черния дроб, бъбреците и пикочния мехур.
Алое Aloe лекува рани (нанася се изсушено); премахва циреи; действа слабително; лекува алопеция.


Терапии

Лечебни светилища

Светилището на Асклепий в Епидавър
Светилището на Асклепий в Епидавър

Главната цел на лекаря е да помогне на своя пациент, като това зависи от ефективността на предписаните лекарства. Но древните римляни не разчитат само на емпирични лекове. Често пациентите се обръщат за помощ и към римските здравеносни божества като Асклепий, Хигия и Телесфор, като вярват, че те могат да излекуват всяка тяхна болежка.

В древна Гърция и Рим има много храмове, посветени на Асклепий – богът на здравето. Гърците и римляните вярват, че божеството всъщност обитава светилището, и ще ги излекува или предостави здраве, ако му поднасят дарове – като специални оброчни плочки с неговия образ. След „дарението“ протича процес, наречен „инкубация“, по време, на който болният се мести в специална стая, където Асклепий може да се свърже с него, често под формата на сън, в който богът или предписва някакъв лек, или сам се грижи за излекуването. Много често препоръчаният лек съвпадал с реалните медицински практики от онова време. Тази свръхестествена медицинска грижа всъщност не се противопоставя на ортодоксалната медицина. Самите лекари често предписват посещение в подобен храм, когато самите те не могат да се справят със заболяването. Така репутацията на лекаря остава чиста – все едно изпращат пациента при „специалист“.

Асклепий Статуя на бог Асклепий, който се изобразява с прът, около който има увита змия. От там произлиза емблемата на болниците и аптеките. В по-късните периоди римляните започват да го изобразяват като старец.


Коластра

Гръцките и римските медицински текстове предписват употребата на различни вещества с медицинско или религиозно значение. Няколко от тях като сярата, битума и животинските екскременти се свързват с пречистването на човешкия организъм. Практиката за употреба на кърмата като лек се корени в древен Египет. В няколко египетски медицински папируса се споменава употребата на кърма от жена, която е родила първороден син. Смята се, че лечението е свързано с няколко каменни релефа на богинята Исис, която кърми своя син, бог Хорус. Както египетските, така и гръцките текстове твърдят, че млякото трябва да е от жена, родила мъжка рожба.

Но лечението с мляко се различава в Гърция и Рим. В гръцката медицина млякото се консумира изключително рядко. Вместо това се използва в отвари и промивки, с които се лекуват изгаряния и други кожни проблеми. Тези лекове обаче се предписват само на жени, тъй като женското тяло се смята за „мръсно“.

Римляните употребяват много повече коластрата и под различни форми. Млякото се приема както от жени, така и от мъже. Като цяло римляните не са толкова притеснени от „нечистото“ женско тяло – те възприемат по еднакъв начин мъжкия и женския организъм.
Днес ефективността на коластрата е научно доказана.

Можете да научите повече и за една от най-известните древни панацеи – териака.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.wikiwand.com/en/Medicine_in_ancient_Rome

снимки: wikipedia.org; pinterest.com; murrayaco.com; whc.unesco.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлИсторияСнимкиВидеоХранене при...Алт. медицинаЛюбопитно