Начало История на медицината Линда Ричардс – първата професионално обучена медицинска сестра в САЩ

Линда Ричардс – първата професионално обучена медицинска сестра в САЩ

От 1841г.

Линда Ричардс – първата професионално обучена медицинска сестра в САЩ - изображение

Линда Ричардс е първата дама в Страната на неограничените възможности, която получила възможността професионално да се обучава в областта на сестринските грижи. Самата тя по време на своята дълга кариера успяла да инициира изграждането на редица центрове за подготовка на медицински сестри в САЩ, а също и - на едно такова училище в Киото, Япония.

Мелинда Ричардс, известна само като Линда, била родена през 1841-ва в Потсдам (в щата Ню Йорк). На 13 години момичето загубило родителите си, които били покосени от туберкулоза. Този трагичен момент в живота на младата жена, както и фактът, че била от семейство на лекари, повлияли категорично върху избора й на професионално поприще по-нататък.

След като няколко години се трудила в местно предприятие и се грижела за болни свои съседи, тя заминала за Бостън. Там временно изпълнявала длъжността "помощник медицинска сестра". Скоро след това в бостънската болница "New England Hospital for Women and Children" стартирало училище за медицински сестри и Линда подала кандидатурата си веднага. Жената била приета в първия формиран клас (от общо пет студенти) през 1872-ра и завършила тренинга си през септември на следващата година.

След дипломирането си, Ричардс приела да стане ръководител нощна смяна на току-що основаното в Ню Йорк училище "Bellevue Training School", в което за пръв път кадрите се обучавали по специална схема, въведен от небезизвестната Флорънс Найтингейл.  

През 1874-та Линда се върнала в Бостън, където също била назначена за управител в "Boston Training School". Именно там тя се отличила със завидни лидерски умения и успяла да се пребори с противопоставянето от страна на лекарите медицинските сестри да участват в различни курсове за допълнителна квалификация и усъвършенстване на уменията си. Така, Ричардс разработила програма от регулярни и полезни лекции за сестрите, които до този момент в работата си получавали само непълни и спорадични инструкции от медиците.

След три успешни години на родна почва, дамата заминала за Лондон. Там, с подкрепата и менторството на самата Флорънс Найтингейл, Линда посетила тренировъчната програма за медицински сестри в лондонската болница "Сейнт Томас", както и други подобни програми. Ричардс била безкрайно впечатлена от видяното и, въпреки че имала шанс да остане във Великобритания, през 1877-ма тя предпочела да се върне в родината си и да се опита да приложи придобитите знания и опит.

В периода от 1866-та до 1891-ва тя се подвизавала в Япония в ролята на мисионер, а в Киото отворила първото по рода си японско училище за медицински сестри.

Когато се завърнала окончателно в САЩ, до края на живота си тя продължила да заема ръководни постове, макар и за кратко, поради влошеното си здраве. Благодарение на неуморната й дейност, на американска земя били създадени редица институции и организации, допринесли за утвърждаването и развитието на професията на медицинската сестра.

Снимка: Working nurse

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.aahn.org/gravesites/richards.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияСнимкиЛайфстайл