Начало История на медицината В главната роля: Доротея Дикс и приносът й за развитието на сестринските грижи в САЩ

В главната роля: Доротея Дикс и приносът й за развитието на сестринските грижи в САЩ

От 1802г.

В главната роля: Доротея Дикс и приносът й за развитието на сестринските грижи в САЩ - изображение

Името на Доротея Дикс заема почетно място в списъка с най-известните медицински сестри в САЩ. Затова в следващите редове ви предлагаме да се запознаете с нейните редица постижения в усъвършенстването на сестринските грижи в Страната на неограничените възможности. А както си му е редът, нека започнем най-напред с...

"Щипка"  биография

Доротея била родена през 1802-ра година в малко градче в щата Мейн. Баща й Джоузеф Дикс бил пътуващ методист, който често отсъствал от дома, а тази негова липса причинявала немалко страдание на младото момиче. Тъй като била най-голямата от три деца, Дикс трябвало да се занимава с домакинството и да се грижи за семейството. На всичкото отгоре, Джоузеф бил строг мъж, който, под влияние на алкохола, изпадал в депресивни настроения и се държал лошо с членовете на задругата. Иначе казано, детството на бъдещата медицинска сестра съвсем не било жизнерадостно и безгрижно.

На 12 години обаче момичето се преместило да живее в Бостън при баба си, която събудила в него желанието да се обучава и да се развива. Едновременно с това, девойката често посещавала и леля си в Уорстър (Масачузетс). Когато станала на 14 години, Доротея започнала сама да преподава, но през 1820г., заради проблеми със здравето, тя била принудена да преустанови развитието си в учителската кариера. (А създадените по-рано от нея училище и пансион за бедни момичета били затворени). Някъде през този период американката се отдала на писане, а през 1824г. публикувала най-известната си творба "Conversations on Common Things".

В името на сестринските грижи

През 1836г. Дикс попътувала известно време с приятели из Англия, а когато няколко месеца по-късно се върнала в САЩ, проявила сериозен интерес към грижата за душевноболни хора. Много скоро след това Доротея започнала работа в затвор в Ийст Кеймбридж (Масачузетс). Жената била възмутена от нехуманното отношение, с което останалите служители в институцията се отнасяли към затворниците. Разбира се, тя активно и самоотвержено започнала да лобира за промяна в условията на живот във въпросната организация.

Всъщност, по това време затворите в САЩ били откровено нехигиенични и западнали институции, в които, напред с криминално проявените, се помещавали и психично болни пациенти. Сами можете да предположите, че последните често ставали жертва на насилие и тормоз. За да бъде максимално полезна, Дикс посетила всеки обществен и частен затвор, до който успяла да получи достъп, и документирала всяка нередност с решителното намерение да не оставя нещата така. След като събрала нужните данни, медицинската сестра представила обширен доклад на властите в Масачузетс с молба да бъдат предприети нужните действия и реформи.

Разкритията й, пълни с разкази за затворници, умиращи от глад, оковани във вериги, физически и сексуално малтретирани от своите надзиратели и оставени голи без отопление и без канализация, шокирали аудиторията. Резултатът не закъснял и нужните реформи за подобряване на условията на живот и грижа в тези институции били предприети. Заради неуморните усилия на Дикс били събрани средства и за разширяване на психиатричната болница в Уорстър. 

Веднага след избухването на Гражданската война в САЩ (1861-1865), Дикс пожелала да стане доброволка и да помага на войниците в ролята на медицинска сестра. През април 1861-ва тя пристигнала във Вашингтон и била назначена за ръководител на обединението от военни болници, известно като Union Army Hospitals. Доротея трябвало да надзирава дейността на огромен екип от медицински сестри и, всъщност, тя била първата жена, натоварена с такава голяма отговорност. Една от основните й задачи била да ръководи разпределението на доставките от дрехи и храни, което съвсем не било лека мисия. През 1863г. обаче, заради неразбирателство с останалите медицински сестри и поради ред други причини, Дикс била освободена от длъжност и била изпратена у дома.

След войната американката продължила да се бори за реформа в затворническите институции, както и в лечебните заведения за психично болни. Благодарения на нея, много стари болници (с крайно лоша репутация), се сдобили с нов дизайн и били организирани според идеите на Доротея Дикс.

Американската медицинска сестра починала на 85-годишна възраст в болница в Ню Джърси и останала в историята със своята несломима вола да е борец за промяна.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.history.com/topics/womens-history/dorothea-lynde-dix

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиНаправления в медицинатаПсихологияЛюбопитноЗаведения