Начало История на медицината Молекулярна биология и информатика

Молекулярна биология и информатика

От 1940г.

Молекулярна биология и информатика - изображение

Физиците и методите, произлезли от физиката, изиграват първостепенна роля за възникването на молекулярната биология. Не всички обаче, които изучават историята на тази дисциплина, споделят подобно мнение. Така например за Х. Джъдсън информационната представа, наследена  от физиката, е почти незаменима, когато трябва да се обяснят някои от принципните открития на молекулярната биология. Такава необходимост обаче е ретроспективна: подобна представа не е изиграла никаква роля в тези открития.

Според Артър Корнбърг физиците, които са се пренасочили към биологията, внасят в новата изследователска област много от стратегията на физиката, но твърде малко от нейната тактика; в известна степен те променят формата на изследванията в биологията, без да променят същността.

За Ален Прошианц молекулярната биология е само превъплъщение на биологията. Остротата на някои спорове, породили се благодарение на него отразяват някои цели, които далеч надхвърлят историята на молекулярната биология. Става въпрос за насочването на съвременните изследвания и тяхното финансиране.

Влиянието на физиците върху биологията, то става въпрос за свеждането на последната до физиката и химията. В съвременната биология няма даже следи от математически или физичен формализъм. Един от аргументите, които се представят с цел отричане на факта, че е имало реално влияние на физиците върху биологията, е, че биологичните изследвания показват видима приемственост и липса на каквито и да са сериозни промени по време на решаващите за молекулярната биология години.

Тази непрекъснатост все пак не означава, че е нямало "молекулярна революция". Защото една научна революция винаги става върху стабилна основа. Единствено тази приемственост в изследванията, в целите им прави възможно противопоставянето на старото и новото научно виждане.

Както онези, които приемат, така и онези, които отричат влиянието на физиката върху развитието на молекулярната биология, споделят в общи линии един и същ грешен преглед за научното развитие. Признаците на такова влияние се търсят във възникването на тази дисциплина, в нейните първи стъпки; в този случай можем да говорим за "пероформистки" възглед за историята на науките.

Развитието на техниката на генното инженерство показва, че знанията за живата материя на молекулното равнище, придобити през годините от 1940 до 1965, са оперативни знания.  Днес молекулярните биолози споделят с физиците научен възглед за свят, в който действието и знанието са тясно свързани.

Историците ще трябва да свършват много работа, преди да се изясни ясно какво е станало в интервала между четиринадесетте и шестнадесетте години, когато възникват и се развиват двете фундаментални дисциплини информатика и молекулярна биология , когато се установява новият възглед за света, според който информацията и логиката се оказват по-важни от енергията или материалния състав.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияНовиниЛюбопитноПсихологияОрганизацииПроизводителиАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоСпортКомпании и организации