Начало История на медицината Място на азиатската раса в историята на човешката еволюция

Място на азиатската раса в историята на човешката еволюция

От -30г.

Място на азиатската раса в историята на човешката еволюция - изображение

Китай, Монголия, Югоизточна Азия и американската част на Арктика са земите, образували в древни времена екосферата на азиатската раса. Големи групи от Хомо сапиенс мигрирали в Южна Азия от Кавказкия регион преди около 50 000 години. Следващите миграции достигнали до североизточната част на Азия преди 30 000 години.

Обхватът на областта, обитавана от азиатската раса се намира главно на изток от линията, прокарана от Урал до Бирма. Урал и естествените бариери - Такламакан на запад, Хималаите на юг, Тихият океан на изток, Бенгалският залив и Южнокитайско море за дулго време разделяли и изолирали азиатците от Индийския субконтинент.

Има четири основни азиатски подраси: жълта (китайска), монголска, югоизточно азиатска и ескимоска раси. Азиатците са най-често не са с висок ръст, като това нерядко се дължи на начина на хранене на тези хора. Кожата при тях е с жълт или жълто-кафяв оттенък. Жълтият цвят на кожата вероятно еволюирал като своеобразна адаптация към ниските температури в северната част на Азия. Жълтеникавият цветови оттенък е забележим поради изразения плътен слой подкожна мастна тъкан, видима през прозрачните външни слоеве на кожата.

При азиатците носът е плосък и малък. Горният клепач на очите образува кожна гънка от подкожна мастна тъкан, покриваща външния очен ъгъл. Цветът на ирисите варира от черно до тъмно кафяво, а при азиатците формата на очите е тясна и бадемовидна. Тази адаптация вероятно се е развила като защита срещу студените ветровити условия в северната част на Азия. Липсата на кожната гънка над клепачите в индианското население предполага, че тази характеристика се е развила след разпадането на връзката между Беринговия проток и Америка преди около 10 500 години.

Ескимосите са азиатци, свързани генетично с местните жители на Източен Сибир. Те първи са мигрирали, използвайки малки лодки, за да достигнат полярните региони на Северна Америка през 6000 г. пр.н.е. Впоследствие те достигнали до Гренландия. За разлика от американските индианци, ескимосите (инуитите и юпиките) имат гънка тънка кожна гънка на горния клепач.

Азиатците имат черна, права коса и оскъдно окосмение по лицето и тялото. Космите на косата при тях са с напречно сечение и кръгла форма. Мъжката плешивост при азиатците е сравнително рядко явление. Главата е брахицефална или мезоцефална, черепът обикновено е лишен от изразени и масивни надочни дъги. Най-често срещаните кръвни групи при азиатците са O ( при 38 %) и B (при 30 %). Предните зъби при представителите на тези групи са с характерна лопатовидна форма.

Статията е част от историята на:

4.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

ttp://www.internetlooks.com/humandifferentiation.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниОрганизацииПроизводителиАнкетиСнимкиРецептиЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения