Начало История на медицината Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (1 част)

Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (1 част)

От 1929г.

Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (1 част) - изображение

През 1929 година 80-годишният Иван Павлов получава от руското правителство специален подарък за рождения си ден – негово собствено научно градче в селището Колтуши, разположено в близката околност на Ленинград. Комплексът Колтуши изисква „моето лично участие”, а очевидно неговото време е ограничено. Той пише до един от ръководителите на съветското правителство, Вячеслав Молотов: „Имам огромното желание, доколкото ми позволяват силите, да поставя нещата на здрава основа за ползата и славата на първо място на моята родина”.

Павлов пояснява: „Резултатите от нашата работа трябва да доведат до успеха на евгениката – науката за „изработването” на подобрен човешки тип”. Бащата на понятието евгеника – Франсис Галтън и още доста учени са убедени, че много физически, морални и умствени качества се унаследяват. Те разсъждават по-нататък, че учените и държавните ръководители следва да работят заедно, за да поощряват хората със социални и биологически желани качества да имат повече деца и да разубеждават тези с нежелани черти да не оставят потомство. По такъв начин биологичната основа на човешката раса постепенно ще се подобри – точно както животновъдите прилагат същия метод на селекция, за да получават по-съвършени животни.

Разбира се, хората от различните страни имат най-разнообразни представи за това кое е съвършено, а при този избор често имат голяма роля някои класови и расови предразсъдъци. Това прави самата идея за науката евгеника спорна. И все пак много видни учени виждат в евгениката модерен начин да поставят науката в услуга на човешкия прогрес. Един от пионерите на руската евгеника е приятелят на Павлов – генетикът Николай Колцов. Според Колцов „високият идеал на евгениката е „създаването чрез съзнателните условия на много поколения на по-висш тип човешко същество, могъщ господар на природата и творец на живота”      
  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлОткритияЛичностиНаправления в медицинатаСнимкиАнкетиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпортТестовеАлт. медицинаОрганизацииВидеоРецептиКомпании и организации