Начало История на медицината Новокаин - приносът на Алфред Айнхорн към развитието на стоматологията

Новокаин - приносът на Алфред Айнхорн към развитието на стоматологията

От 1906г.

Новокаин - приносът на Алфред Айнхорн към развитието на стоматологията - изображение

Историческите данни свидетелстват, че древните китайци прилагат акупунктура около 2700 г. пр.н.е., за да се справят с болката, съпровождаща появата на кариес. Първият местен анестетик, използван в стоматологията, е кокаинът. Обезболяващото средство е въведено от в медицината от Карл Колер (1857-1944) през 1884 г. Изследователите, посветили се на медицинската наука се заемат с търсенето на заместител на кокаина, който да не предизвиква пристрастяване. Ученият, който пръв е постигнал успех в това начинание през 1906 година, е германският химик Алфред Айнхорн.

Целта на ученият е да подпомогне и насърчи употребата на безопасна местна упойка, за да могат да се облекчават болките на войниците по време на война. Той рафинира полученият по химически път прокаин, създавайки далеч по-ефективния новокаин. Анестетикът никога не бива въведен за употреба сред военослужещите, въпреки това, медикаментът става изключително ценен за стоматологията. През 1846 г., д-р Уилям Мортън от Масачузетс за пръв път използва новокаин като упойка по време на лечение на зъб.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://inventors.about.com/od/dstartinventions/a/dentistry_3.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноНовиниСпортЛеченияБотаникаСнимкиЗдравни съветиИзследванияСпециалистиАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЗаведенияХранене при...ПроизводителиЛайфстайлСоциални грижи