Начало История на медицината Петър Дънов - философ, мистик и лечител

Петър Дънов - философ, мистик и лечител

От 1895г. до 1944г.

Петър Дънов - философ, мистик и лечител - изображение

Петър Дънов е една от най-значимите духовни личности в България през 20-ти век. Мистикът е създател на Бялото братство. Във век на войни и размирици той създава окултна школа, чиито ценности са мир и любов. Интересното в идеологията на учението на Дънов е, че освен грижа за духа, философът призовава и за правилно отношение към тялото.

Преди да създаде Бялото братство, Петър Дънов заминава за Щатите, където изучава теология, както и медицина. Там възприема псевдонима Беинса Дуно. Мистикът публикува в САЩ няколко свои научни труда, между които и „Миграцията на германските племена и тяхната християнизация“.

През 1895-та духовният водач се завръща в България и започва да събира малък кръг от последователи. Първата школа на Беинса Дуно се нарича „Общество за повдигание религиозния дух на българский народ“ с център град Варна. За съвсем кратко време учението набира стотици последователи.  Именно тогава мистикът създава прочутата си идеология, като за целта използва знанията си в областта на философията, теологията и медицината. Повлиян е от древните практики на ведическата религия, протестантството и гностицизма.

След като името му става разпознаваемо из цялата страна, Петър Дънов основава нова школа в София през 1922-ра година. Следовниците на Беинса Дуно приемат названието „бели братя“. Няколко години по-късно е създадено комунално селище, в което членовете на окултното движение да живеят заедно в хармония един с друг, както и със самите себе си. Бялото братство става известно с аскетичният си живот и с ритуалните си чествания на природни явления. Най-известният им обред е посрещането на първото лятно слънце в Рила. Сред основните догми на школата са: мир с вселената; духовна чистота и избягване на негативни емоции; уважение и преклонение пред Майката Природа.

Освен мистичните практики, дъновистите следват и строг режим на хранене и бит, който според тях им осигурява вътрешен мир. За да опазят здравето си, последователите на Дънов трябва да изпълняват ежедневно няколко прости практики, както и да избягват определени действия и емоции.

книга на ДъновПървото правило за дълголетие, което Беинса Дуно споделя с учениците си е, че за да са здрави, те трябва да се грижат както за тялото, така и за духа си. Според него причините за болестите са две. От една страна заболяванията са предизвикани от физически проблеми - неправилно хранене и грешно дишане. Другата предпоставка за влошаване на здравето на човек е неправилното мислене. Мистикът съветва да се избягват злите мисли, както и гневът и завистта. Според него болести, причинени от душевен дисбаланс, са белодробните и мускулните проблеми. Дънов твърди още, че ако емоциите ни са хаотични и не можем да ги контролираме, ни заплашват нарушения в дихателната система, чернодробни и сърдечни заболявания или увреждания на нервната система.

Беинса Дуно нарича отрицателните емоции „най-силната отрова за човешкото тяло“. Чувства от рода на страх, омраза и завист, според мистика, разяждат човешкия организъм като киселина. Тревогата, от своя страна, покосява стомаха и долната част на храносмилателната система. След време безпокойството може да засегне негативно дори очния нерв.

Според Петър Дънов неправилното разпределение на енергия из човешкото тяло също може да доведе до здравословни проблеми. Негативната енергия, твърди лечителят, се натрупва най-бързо в черния дроб. Оттам тя може да попадне из цялото тяло чрез кръвта и да доведе до множество болести.

Причината за безсънието, приета от следовниците на Бялото братство, е натрупването на емоционален заряд в мозъка. За да разпределят пропорционално количествата живителна сила, учениците на Дънов изпълняват серия от физически упражнения.  Те също така коригират своята походка, тъй като според мистика вибрациите, предизвикани от тресенето, предизвикано при вървене, преминава по гръбнака и попада в черепа.

Последното основно правило за здраве, което духовният учител споделя със следовниците си, е ползването на топла вода за пречистване. За да се избегне натрупване на негативни емоции, той препоръчва редовно хидратиране. Топлата вода, вярва Дънов, е извор на живителна сила, и затова тя трябва да се приема редовно. Тази течност е най-добрия метод за релаксиране на нервната система, както и за премахване на стреса. За да е ефективен цярът, Беинса Дуно съветва учениците си да пият по една чаша топла вода преди закуска.

И до днес учените спорят за ефикасността на методите на Бялото братство. Според повечето съвременни лекари тези практики са основани на елементарни познания за устройството на човешкото тяло и нито могат да помогнат, нито да навредят на него. Те смятат, че повечето представители на школата са в добро здраве заради спазваната диета - последователите на Беинса Дуно са вегетарианци и не консумират пържено и други тежки храни. Друга причина за дълголетието на дъновистите е движението. Според лекарите именно правилното хранене и спортуването, съчетано с избягването на психически натоварвания и стрес, а не духовните ритуали, оказват благоприятно влияние върху организма.

Петър Дънов остава в нашата Нова история като уважавана от народа личност, тъй като учението му за мир и любов е като остров на спокойствието сред изпълнената с военни действия реалност на първата половина на 20-и век.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: https://tq-jenata.com/zdrave-krasota/hrana-dieta/petar-danov-recepti

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2

снимки: http://www.europost.bg/img/?id=21754&sz=0&cut=yes

https://m.netinfo.bg/media/images/29001/29001878/640-420-hiliadi-posledovateli-na-bialoto-bratstvo-otnovo-se-sybirat-v-rila.jpg

https://www.elixiria.bg/image/cache/data/6e78a13b8139dd5a7df06793aa8b3bfa-259x388.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлНовиниСпортСоциални грижиЛюбопитноАнкетиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиГеографияПроизводители