Начало История на медицината Първа медицинска лекция на Парацелз

Първа медицинска лекция на Парацелз

От 05.06.1527г.

Първа медицинска лекция на Парацелз - изображение

Първата медицинска лекция на Парацелз в университета в Базел е проведена на 5.06.1527 година. Благодарение на нея част от зародилия се в продължение на години антагонизъм между Парацелз и утвърдени медицински учени е заличен до определена степен. За съжаление скоро след това обаче те дават за отпечатване на латински брошура, разпространена по обществените места, целяща да оклевети Парацелз. Той им отговаря, като публикува дръзка книга на медицинска тема. Една от особеностите й е, че засяга аристокрацията, която, която всички те се стараят да подкупят и да й подражават , кичейки се с епитета и функциите на "лекар на бедните". Парацелз е небрежно облечен, с дрехи на селянин. Застава на катедрата в обикновен костюм.
За да обезцени част от блясъка на някои свои колеги, разобличава книжната им ерудиция: "Малко са лекарите, които имат точно познание за болестта и нейните причини ; пишат произведения, като копират Хипократ и Гален. А моите съчиних самият аз, основавайки се на опита, който е велик учител във всички дела, и като работех до прималяване". Студентите заемат позиция срещу този човек, покварен в жестове и в думи, още повече че той отказва да присъства на тържествени церемонии и при обсъждане на тезите; те затрудняват достъпа му до учебните зали, обръщат внимание на мъглявия вид на неговите учения. Парацелз реагира винаги с агресивност, опирайки се на известността на името си, тъй като някои успешни лечения и красноречието, което влага в убеждението си, са го издигнали на върха на славата. Непочтителността му обаче допада на интересите на магистратите, които, използвайки критиките на Парацелз, твърдят, че изправят грешките в медицинския факултет и задържат издигането на преподаватели, въпреки че идеите на странния лекар уж са им били безразлични. И така постепенно вълната от неприятности, която обхваща и аптекарите, чиито измами е разобличил, ще се разширява, застрашавайки Парацелз от прогонване. Неговият борчески темперамент се противопоставя, но един инцидент със свещеника Корнелиус, който се оплакал от противозаконните хонорари, каквито Парацелз искал от него, е претекст за разобличителна кампания с желани за противниците му ефекти. Съдии намират медика за виновен, а Парацелз, разгневен от клеветата и страхувайки се от населението, което е взело вече страна срещу него и го осмива, напуска града през 1527. Оттегля се в едно село близо до Щутгард, но гневът на противниците му достига дори тук и тъй като е заплашен със затвор, избягва поемайки отново бохемския живот от годините на младостта си. 

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Фернанду Намора, "Богове и демони на медицината"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлГеографияНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеЗаведенияКлинични пътекиПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети