Начало История на медицината Хомосексуални отношения в Египет

Хомосексуални отношения в Египет

От -2494г.

Хомосексуални отношения в Египет - изображение

Не може да се твърди със сигурност какво е отношението на древните египтяни спрямо хомосексуалността и толерантността им към нея. Документите и литературата, която съдържа истории, касаещи сексуалната ориентирани истории никога не назовават естеството на сексуалните действия, най-често се използват метафори и високопарни парафрази. Докато митът за египетските богове Хор и Сет и сексуалното им поведение може да разкриват по-скоро негативните мисли и виждания относно хомосексуалността, то от историята на Нианкх-Хнум и Хнум-Хотеп може да се предположи, че хомосексуалността е приета като част от сексуалния живот. Древни египетски документи никога не съобщават ясно, че еднополовите връзки се разглеждат като осъдителни или жалки. Никой египетски документ не споменава, че хомосексуалните действия са поставени под евентуална заплаха от наказание.

Сред популярните случаи, описващи хомосексуалнни отношения между мъже в Древен Египет е този на високопоставените служители Нианкх-Хнум и Хнум-Хотеп. И двамата мъже живеят и служат на фараона Ниусерра Ини от 5 династия (ок. 2494-2345 г. пр.н.е.). И двамата мъже имат свои собствени семейства с деца и съпруги, но когато и двамата умират, семейства им вземат решение да ги погребат заедно в една и съща мастаба (гробница с форма на пресечена пирамида). В нея има няколко рисунки, изобразяващи двамата мъже, които се прегръщат и докосват лицата и носовете си. Тези изображения оставят на египтолозите и историците достатъчно място за спекулации, защото в Древен Египет докосването по носа е еквивалентно на целувка. Този детайл кара египтолозите и историците да не намират консенсус за това, как да се интерпретират картините от гробницата. Някои учени смятат, че те отразяват пример за хомосексуалността между двама женени мъже. Това евентуално доказва, че древните египтяни приемат еднополовите връзки. Други не са съгласни и интерпретират рисунките като доказателство, че Нианкх-Хнум и Хнум-Хотеп са близнаци. Без значение чия интерпретация е вярна, картините показват най-малкото, че Нианкх-Хнум и Хнум-Хотеп са били много близки и в живота, и в смъртта си.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_in_ancient_Egypt

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноАнкетиПсихологияИнтервютаЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаСоциални грижиСпортОрганизацииЛеченияСпециалистиТестовеНормативни актовеЗаведенияБотаникаОбразованиеРецептиКомпании и организацииОткритияЛичности