Начало История на медицината Хомо антесесор като част от човешката еволюция

Хомо антесесор като част от човешката еволюция

От 1994г.

Хомо антесесор като част от човешката еволюция - изображение

Хомо антесесор е изчезнал човешки вид (или подвид), датиращ от преди 800 000 до 1,2 милиона години. Останки от него са били открити от Еудалд Карбонел, Хоан Луис Арсуага и Дж.М. Бермудес де Кастро. Хомо антесесор е един от най-ранните известни представители на човешкия вид в Европа.
Археолози и антрополози спорят относно това как Х. антесесор се отнася спрямо другите представители на рода Хора в Европа. Някои от тях са изказали предложения, че Х. антесесор е резултат от кръстосване между Х. ергастер и Хайделбергските хора. Въпреки това Ричард Клайн смятал, че споменатите по-горе хоминиди са отделни видове, еволюирали от Х. ергастер. Други учени считат, че H. антесесор са разновидност Хайделбергски хора, който населявали Европа преди 250 000 до 600 000 години.

Най-добре запазената вкаменелост от вида е челюст, намерена в Испания, принадлежала на индивид на около десет години. Според палеомагнитни измервания находката е на 780-857 ка (единица от време, равна на хиляда). Мозъчният обем на фосилизираните останки от Х. антесесор достигал до около 1000 cm³. Във времето от 1994 г. до 1995 г. в Атапуерка, Испания са открити 80 вкаменелости от шест индивида от Хомо антесесор. По костите има примери за места с надрасквания и следи от нараняване. Това свидетелства, че вероятно канибализмът сред този вид хоминиди се практикувал често.
Представителите на Хомо антесесор били високи около 1,6-1,8 м (5½-6 фута). Мъжките индивиди тежали около 90 килограма. Размерът на мозъка им достигал от 1,000-1,150 cm³, което е по-малко от средното (1350 cm³) при съвременните хора. Поради недостига на фосили се знае малко за физиологията на Х. антесесор, но те вероятно били по-силни от Хайделбергските хора.

Според  Хоан Луис Арсуага, работил на разкопките в Бургос, Хомо антесесор си служили изключително с дясната ръка, което прави вида различен от другите хоминиди. Тази хипотеза се основава на томографски техники. Арсуага също така твърди, че честотния диапазон на слуха при този вид хоминиди е подобен на Х. сапиенс, което го кара да се съмнява, че Х. антесесор използвали символичен език и били в състояние да разсъждават. Въз основа на модел, свързан с периодите на израстване на зъбите, учените смятат, че Х. антесесор имали същите етапи на развитие като Х. сапиенс, макар и вероятно с доста по-бързи темпове. Единствените известни вкаменелости на Х. антесесор са от две местности в района на Сиера де Атапуерка в северна Испания. Други райони, от които са извадени фосили от този вид хоминиди са били открити в Обединеното кралство и Франция.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_antecessor

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения