Начало История на медицината Четирима философи, умрели по странен начин

Четирима философи, умрели по странен начин

От -601г. до 415г.

Четирима философи, умрели по странен начин - изображение

В предишни статии сме ви разказвали за необикновените обстоятелства, при които някои крале или кралици губят живота си. Понякога тези истории са драматични, друг път - по-скоро иронични. Но монарсите не са единствените хора, които понякога загиват по необичаен начин. Днес ще ви запознаем с четирима мъже и жени, занимавали се с наука през Античността, чиято нелепа кончина се помни и до днес.

 

Есхил

Смъртта на ЕсхилЕсхил е един от най-известните драматурзи, живели в Древна Елада. Смята се, че роденият в Атина писател е автор на над 90 пиеси, някои от които се играят и до днес. Освен с трогателните си сценарии, Есхил е известен и като поетът - воин, тъй като на младини участва в няколко сражения, част от гръко-персийските войни.

След като печели множество награди за най-добра пиеса в родния си град, поетът-воин решава да се оттегли в Сицилия, където да се отдаде на заслужена почивка. Но за преместването му на слабо заселения остров има и друга причина - един оракул предрича, че Есхил ще загуби живота си от падащ предмет. Затова писателят прекарва значителна част от времето си на открито.

Именно на една поляна във вътрешността на Сицилия пророчеството на оракула се сбъдва. Есхил става единственият записан в историята човек, убит от костенурка. Един орел зърва плешивата глава на поета и решава, че темето му е стърчащ между тревите камък. Грабливите птици имат навика да удрят бронираната си плячка в скалите, докато корубата на животното се сцепи. Този път обаче се сцепва не черупката на костенурката, а главата на нещастния поет.

 

Дракон

Дракон, Дракон, наричан още Драконт, е гръцки философ и законодател, живял през 7-ми век преди Христа. Той също е роден в Атина, но става известен със своите справедливи наказания, работещи на принципа „око за око“. Макар повечето закони, създадено от мислителя, да звучат жестоко, подобен тип присъди са смятани за изключително ефективни и в крак с морала на Древна Елада. Част от предложените от него наказания са принудително робство за длъжниците, екзекуция на убиеца от семейството на жертвата и т.н.

Тъй като атинските управници остават много доволни от работата на Дракон, решават да организират парад в негова чест. По това време един от обичаите по време на церемонията е гражданите да хвърлят тоги върху наградения човек. По време на манифеста няколкостотин души хвърлят дрехите си върху философа. В следствие на това законодателят се озовава под планина от плат и умира от липса на кислород.

 

Хипатия

Родената в град Александрия дама е една от първите жени, допринесли за физическите науки. Тя е дъщеря на последния главен библиотекар на Александрийската библиотека, известна като бастион на античното знание. Хипатия е всестранно развит учен и работи в множество сфери - литература, философия, математика и физика.

Жената-учен се издига бързо в местните академични среди и дори се сдобива със свой кабинет, където води открити лекции. Част от приносът й към науката е оцелял и до днес, надживявайки самата александрийска библиотека. Дамата създава теорията за сечението на конуса, както и за съществуването на хиперболи. Освен това изобретява уреда хидрометър.

Екзекуцията на Хипатия

За съжаление жената-учен влиза в конфликт с местният епископ. Подобен вид противопоставяния из други части на империята дават началото на негативното отношение на Църквата към новаторските идеи и изобретения. Типично за началото на Тъмните векове, епископът обявява Хипатия за вещица. В резултат на това тя е пленена от религиозна тълпа и намушкана до смърт с парчета от грънци, черупки на миди и други остри отпадъци, които фанатиците намират из улиците на града.

 

Филит от Кос

Филит от КосФилит е един от видните елински учени и първият, който се занимава едновременно с поезия и наука. Освен това е твърд застъпник на спазването на правописа и граматичните норми. Друга негова особеност е да пише трудове, в които критикува гледните точки на своите колеги и опоненти.

Философът прекарва толкова много време в преглеждане на чужди трудове и идеи, че през 285-та година преди Христа прекарва толкова време в четене, че забравя да се храни. Няколко седмици по-късно Филит от Кос умира от недохранване.

Подобни статии, описващи странните смъртни случаи на някои от управлявалите монарси, можете да намерите тук и тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.greece.greekreporter.com

www.findagrave.com

www.fineartamerica.com

www.youtube.com

en.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИстория