Начало История на медицината Времева линия, описваща значими исторически събития в областта на биологията. Част 3

Времева линия, описваща значими исторически събития в областта на биологията. Част 3

От 1553г.

Времева линия, описваща значими исторически събития в областта на биологията. Част 3 - изображение

Записването, систематизирането и съхранението на факти от историята на биологията е започнало с формирането на първите култури. Важни моменти от развитието на науката може да се проследят чрез своеобразна времева линия, описваща значими исторически събития в областта на биологията.

Тя е следната:

1553 годинаМигел Сервет твърди в произведението си "Christianismi Restituto", че кръвта циркулира от сърцето към белите дробове и обратно към лявата сърдечна камера.

1555 годинаКнигата на Пиер Белон, посветена на птиците, съдържаща рисунки на птичи и човешки скелет описва хомологията на костите при двата организмови вида.

1572 годинаВолкер Койтер първата наблюдавана бластодерма от пилешки ембрион.

1590 годинаЗахариас Янсен (с помощта на баща си, Янс) комбинира две изпъкнали лещи, поставяйки ги в тръба. Така създава съставен микроскоп.

1596 годинаГаспар Боен използва Тригонометричната система за класификация на растенията.

1616-28 годинаУилям Харви демонстрира своето важно откритие на кръвообращението в множество лекции и беседи. Той правилно предполага за съществуването на капилярите, въпреки че не е в състояние да ги види.

1625 годинаДжоузеф от Ароматари демонстрира, че пиленцето присъства в яйцето още преди неговото излюпване.

1628 годинаПубликацията на Харви, наречена "Exercitatio Anatomica William Harvey de Motu Cordis et Sanguinis" описва функцията на кръвоносната система, включително концепцията за действието на сърцето като механична помпа.

1648 годинаЖан Бабтис ван Хелмонт провежда експеримент, касаещ храненето на растенията. Стига до извода, че растенията черпят необходимите си вещества от водата. Той въвежда думата "газ" и описва свойствата на въглеродния диоксид.

1649 годинаРене Декарт констатира, че импулсите, произхождащи от сетивните рецептори на тялото са командвани от централната нервна система.

1652 годинаТомас Бертолин открива система лимфната и дефинира взаимодействието й с кръвоносната система.

1656 годинаДжовани Алфонсо Борели изследва микроскопската структурата на червените кръвни клетки.

1658 годинаЯн Свяммердам описва червените кръвни клетки, лимфните клапи и промяната във формата на мускулите по време на съкращение.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e01/geschichte.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлГеографияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниРецептиСнимкиПроизводителиОрганизацииСпортФизиологияМедицински изследванияАлтернативна медицинаКомпании и организацииОткритияЛичности