Начало История на медицината В главната роля: Лилиан Уолд и приносът й в развитието на сестринските грижи

В главната роля: Лилиан Уолд и приносът й в развитието на сестринските грижи

От 1878г.

В главната роля: Лилиан Уолд и приносът й в развитието на сестринските грижи  - изображение

Лилиан Уолд е известна медицинска сестра и социален работник. В края на 19-ти век в Ню Йорк тя създава своя организация за предоставяне на сестрински грижи, най-вече - за имигранти, а през целия си живот и кариера успява да инициира редица реформи в областта.

Малко биография

Уолд се ражда в американския град Синсинати, щата Охайо, в еврейско семейство, представител на средната класа. През 1878 година девойката се премества със задругата си в Рочестър, Ню Йорк. В продължение на известно време тя се обучава у дома, а впоследствие постъпва в интернат и в частно училище. Когато е само на 16 години, момичето кандидатства в небезизвестния колеж "Васар", но управата на учебното звено отказва да приеме документите й с аргумент, че възрастта й е неприемлива за подобно обучение. През 1889 година Лилиан е приета в училището за медицински сестри към болницата "Ню Йорк", което завършва през 1891г. След това младата жена започва курсове в "Woman's Medical College", отново в Ню Йорк.

В ролята на медицинска сестра

В началото на кариерата си Уолд работи в приюта за бедни юноши "New York Juvenile Asylum" (днес "Children's Village"). През 1893г., прекъсвайки обучението си в "Woman's Medical College", в нюйоркското училище "Hebrew Technical School for Girls" Лилиан организира клас за предоставяне на сестрински грижи за имигрантските семейства от Долен Ийст Сайд. Дамата не губи време, а започва да осъществява всекидневни посещения по домовете на нуждаещите се, които по това време съвсем не са малко. Заедно с колежката си Мери Брустър, Уолд се настанява в малка стая на ул. Джеферсън, за да е по-близо до пациентите си и за да се грижи по-добре за тях. През 1895г. медицинската сестра заживява на улица "Хенри", където много скоро основа своя сестринска организация. Лилиан се впуска да работи усилено за утвърждаването на ролята на медицинските сестри в грижата за общественото здраве. Създадената от нея инициатива на ул. "Хенри" привлича вниманието на прочутия филантроп от еврейски произход Якоб Шиф. Той тайно спонсорира организацията със средства. До 1906 година в екипа си Уолд има 27 сестри, а каузата й подкрепят дори нейни колежки отвъд Океана – като британката Елизабет Андерсън, например. До 1912 година броят на служителите й става 92. Впоследствие, центърът се разраства и се наименува в нюйоркска служба "Visiting Nurse Service".

През целия си професионален път Лилиан Уолд обръща голямо внимание върху подобряване условията за живот на децата в страната. Освен за поддържане на добрия им здравословен профил, тя апелира и за разширяване на образователните им възможности и реализация.

Не е случайно, че през 1922 година престижното издание "Ню Йорк Таймс" я включва в класацията си за "12-те най-велики жени" на Америка. Малко след това интелигентната дама получава медал "Линкълн", бивайки призната за почетен гражданин на Ню Йорк.

По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://socialwelfare.library.vcu.edu/people/wald-lillian/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимки