Начало История на медицината Емили Блекуел и ролята й за развитието на медицината отвъд Океана

Емили Блекуел и ролята й за развитието на медицината отвъд Океана

От 1826г.

Емили Блекуел и ролята й за развитието на медицината отвъд Океана - изображение

Ако фамилията на бележитата дама, с постиженията на която ще ви запознаем в следващите редове, ви говори нещо, то със сигурност има защо да е така. Ето причината: Емили Блекуел е сестра на небезизвестната Елизабет Блекуел първата жена в САЩ, получила медицинско образование. Покрай славата на сестра си, ролята на Емили за развитието на медицината отвъд Океана понякога може и да е подценявана от някои медицински историци, но повечето специалисти са склонни да се съгласят, че приносът й съвсем не е незначителен. Двете жени, разбира се, си партнирали в работата немалко време. 

Емили Блекуел била родена през 1826-та. Тук е мястото да вмъкнем, че семейната среда, в която израснало момичето, предлагала стимулираща и интелектуална атмосфера. Баща й – Самуел Блекуел, бил реформатор и проповедник, който през 1832-ра емигрирал заедно с членовете на задругата от Англия в Синсинати, САЩ. Обучавана предимно в домашна среда, Емили била описвана като болезнено срамежлива, но също и любознателна и интелигентна личност. Говори се, например, че девойката редовно провеждала научни експерименти в тавана на фамилната къща и била експерт по теми, свързани с птиците и цветята – познания, придобити преди всичко с много четене и задълбочено наблюдение на околния свят.

Фактът, че сестра й била прочутата Елизабет Блекуел обаче не й по-помогнал да влезе в медицинската област по-лесно. Още при кандидатстването й молбата й за прием била отхвърлена от 11 училища. Въпреки че все пак била приета в дванадесетото – медицинския колеж "Ръш " в Чикаго, заради натиск от медицинската общност в Илинойс, само след първата година обучението й било прекъснато от настоятелството на учебното звено. Емили /която вече имала добър семеен пример да не се отказва/ започнала да изучава медицина сама и, едновременно с това, присъствала на лекции в Ню Йорк Сити. За да се издържа и да изкарва допълнително пари, младата жена преподавала, а надеждата й била, че все някога ще открие учебно заведение, което ще я приеме. Въпреки че сестра й – Елизабет, я била предупредила за мрачните перспективи, стоящи пред жените лекари, дамата продължила да упорства. В крайна сметка, тя била приета в медицинско училище в Кливланд, Охайо, където се дипломирала през 1854-та. След дипломирането си, Емили известно време пътувала из Европа с цел допълнителна специализация. Първоначално, тя заминала за Единбург, Шотландия, за да учи при сър Джеймс Янг Симпсън. Симпсън, впечатлен от интелектуалните възможности на младата жена, й дал препоръка за няколко престижни европейски клиники. Последвала още година в обучение и клинична практика в Англия, Франция и Германия, след която лекарката се завърнала окончателно в страната си и започнала да работи в Ню Йорк заедно със сестра си.

Припомняме ви, че през 1857-та Емили и Елизабет Блекуел, заедно с колегата си Мари Закжевска, отворили първата болницата за жени и деца в САЩ - "New York Infirmary for Women and Children". Въпреки че Елизабет изиграла съществена роля за основаването на лечебното заведение, приносът за съществуването и процъфтяването му бил именно на Емили. Само две години след отварянето на институцията, по-възрастната Блекуел и Закжевска се впуснали в преследване на нови професионални хоризонти, оставяйки Емили да управлява болницата през следващите 40 години. Освен с мениджмънта на "New York Infirmary for Women and Children", Емили Блекуел била завеждащ на хирургическото отделение, както и ръководител на екипа от медицински сестри, а също се занимавала и със счетоводството. Благодарение на административните й умения, от, малък медицински център, болницата процъфтяла и до 1874-та обслужвала 7,000 пациенти на годишна база.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_36.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимки