Начало История на медицината Епидемията от испански грип в Окланд, щата Калифорния от 1918 година

Епидемията от испански грип в Окланд, щата Калифорния от 1918 година

От 1918г.

Епидемията от испански грип в Окланд, щата Калифорния от 1918 година - изображение

Сини устни. Зачервена кожа. Кръвта на заболелите изтича от носа и устата. Кашлицата е толкова силна и упорита, че разкъсва дихателните мускули на болните. Наблюдават се ужасно главоболие и болки в тялото, които хората чувстват като изтезания. Това са симптомите на заболяване, което за пръв път, е регистрирано в окръг Хаскел, Канзас през януари 1918 г. От Канзас, болестта се разпространява бързо: не само в САЩ, но и по света. В крайна сметка (макар и подвеждащо) тя става известна като испански грип (наричан и инфлуенца). И докато ефектите му върху тялото са драматични, то смъртността от болестта е наистина ужасяваща.

По време на пандемията, продължила две години след избухването й в САЩ, между 50 и 100 милиона души загиват – това са около три процента от населението на света. Испанският грип е убил повече хора, отколкото всяко друго пандемично заболяване преди или след това, включително Юстиниановата чума от шестото столетие, Черната смърт от Средновековието, епидемията от СПИН или Ебола.

По време на сраженията при Първата световна война (свършила, точно когато грипът завладява човечеството) от бомби и куршуми загива една трета от броя на жертвите, погубени от вирусното заболяване.Снимката по-долу е от архивите на публичната библиотека на Оукланд (в Калифорния) и показва медицински сестри от Американския червен кръст, сгъващи превръзки и маски, които се употребяват от пациентите с грип през зимата на 1918-1919 г. Ако снимката беше цветна, щеше да се види, че те носят различни по цвят униформи. Жените, облечени с тъмни багри, които стоят в горния десен ъгъл, носят и сини шапки, въведени за употреба от Корпуса на червения кръст с наредби, издадени през 1917 г. Други обаче все още носят униформите, издадени съгласно други законови правила. По време на форсмажорните условия на пандемията, навярно е имало други фактори, за които човек следва да се притеснява, а медицинското облекло не е сред тях.

Вирусът на инфлуенцата си появява в Оукланд за пръв път в началото на октомври, а в рамките на две седмици (от първите му случаи) хиляди хора се разболяват. Капацитетът на градската болница бързо се претоварва, а кметът издава заповед да се открие място (в случая е намерена подходяща учебна аудитория) с още 80 свободни легла. Всички те, за съжаление, бързо биват запълнени от сериозно болни пациенти, борещи се за живота си.

Снимката е една от няколкото, направени по време на посещение в аудиторията от известния местен фотограф, работещ във вестник - Едуард А. Роджърс (по прякор "Док"). Док е запознат с мащабите които подобно медицинското бедствие, биха могли да вземат. Той е заснемал и други драматични събития (например хуманитарната и медицинска криза в района на Залива, включително земетресението в Сан Франциско през 1906 г.).

Медицинските сестри, които са фотографирани, са доброволки, работещи за Американския Червен Кръст. Маската на устите им е ценна стока, тъй като буквално всеки човек в града има нужда от тях: гражданите са принудени от закона да носят маска на лицата си на публични места. Заплашвани са от глоба от (внушителните по това време) 100 долара и 10 дни затвор.

Последиците ог инфлуенцата в Окланд

В Оукланд бързите действия на градските власти (да затворят училища и църкви и да наложат мерки за обществена хигиена) поставят по известен контрол местната грипна епидемия до февруари 1919 година. Въпреки това 1300 граждани загиват (в цифри - в Съединените щати от испански грип умират общо 675 000). Това са повече смъртни случаи от тези на войниците, погубени по време на цялата Гражданска война. Пандемията, съчетана със смъртността през Първата световна война, води до намаляне на средната продължителност на живота в САЩ с 12 години.

Към днешна дата грипът все още може да бъде смъртоносен - сезонните грипни щамове са необичайно агресивни, но за щастие, трагичната грипна пандемия от 1918 г. не е повторена никога повече.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка ://www.history.com/news/spanish-flu

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияИзследванияБотаника