Начало История на медицината "Книга на акушерките" на Джейн Шарп от 1671 година

"Книга на акушерките" на Джейн Шарп от 1671 година

От 1671г. до 1671г.

"Книга на акушерките" на Джейн Шарп от 1671 година  - изображение

Джейн Шарп била британска акушерка от 17-ти век. Научният й труд - "Книга на акушерките", публикувана през 1671 години ("The Midwives Book: or the Whole Art of Midwifery Discovered"), се приема от медицинските историци за първата английска творба, засягаща въпросната тематика. В интерес на истината, за самата Шарп не се знае много – оскъдна информация за нея дава именно въпросното четиво. Предполага се, че дамата практикувала в Лондон, въпреки че не съществува конкретна документална подкрепа на това схващане. Някои изследователи предполагат, че тя била родена в западните региони на Англия, а тъй като не се идентифицирала нито като католичка, нито като протестантка, повечето специалисти предполагат, че тя може би е изповядвала пуританство. Писмените й разработки я представят като безспорно образована жена /макар и самоука/, с ценни познания и умения в разглежданата сфера.

В първите страници на "Книга на акушерките" Джейн съобщава, че има тридесетгодишен опит в акушерското поприще. Става ясно още, че за Шарп личните отношения и редовната комуникация с майките били съществена част от работата й – както по време на родилния процес, така и след това. Книгата най-вероятно била предназначена преди всичко за хората от средната класа, защото, за да се сдобие с нея, човек трябвало да отдели немалък финансов ресурс.

Иначе, "The Midwives Book" давала подробни инструкции за това как всяка жена да контролира успешно родилния процес и да го "случи" по най-добрия начин. Любопитното е, че тази сериозна практическа информация не била насочена само към бъдещите майки, но, като цяло, към всички, ангажирани в начинанието – към акушерките и дори… към бащите. Творбата се състояла от общо шест части/глави. Първата засягала въпроса за женската и мъжка репродуктивна анатомия. Втората описвала самия процес по зачеване и развитието на плода в утробата на майката. В третата глава Шарп коментирала възможните трудности не само при раждането, но още при зачеването. Четвъртата и петата били свързани със самия родилен процес, както и с проблемите, които биха могли да възникнат веднага след това. Шестата, последна част, била отделена за грижата за новородените. Едновременно с това, Джейн използвала творбата си като своеобразна платформа, за да изрази вижданията си, свързани с образованието на жените, за мястото на мъжете в акушерството, както и по въпросите, свързани с женската сексуалност. "Книга на акушерките" включвала и специален наръчник за кърмене и за хранене на новородените и децата. /Шарп препоръчвала, например, дойките, търсени в случаите, когато майката няма възможност да кърми, да се подбират винаги с едно наум. Те трябвало да водят здравословен живот и да са абсолютно здрави./

Джейн Шарп се противопоставила срещу тенденцията да има основно мъже акушери, защото смятала професията за категорично "женска". Дамата апелирала към своите колежи да се обучават в извършването на различни хирургически и фармацевтични техника, вместо да зависят от медици от мъжки пол при спешни ситуации.

В крайна сметка, "Книга на акушерките" се превърнала във важно ръководство в областта на акушерството от 17-ти век.

Снимка: freeimages.com

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.bustle.com/articles/136607-8-overlooked-female-medical-pioneers

wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниСнимкиОрганизацииНормативни актове