Начало История на медицината Медицински документи, съхранявани в Хипократовия корпус

Медицински документи, съхранявани в Хипократовия корпус

От -401г.

Медицински документи, съхранявани в Хипократовия корпус - изображение

Съществуват съхранени останки от Хипократовия Корпус, който е бил една от най-известните древногръцки библиотеки, съхраняващи множество медицински документи. Въпреки че десетки книги, включени в колекцията се считали за написани от самия Хипократ, учени вече знаят, че голяма част от тях са написани между шести и четвърти век пр.н.е. В Древна Елада, между историческото време на Хипократ и философите, живели преди Сократ съществувал специфичен стил проза, която се използвала почти изцяло при писането на медицински документи. Въпреки това, остров Кос, където е домът на Хипократ, е разположен в област, известна като дорийска езикова област. Любопитно е, че медицинските писатели на остров Кос (за които се смята, че са писали Хипократовите трактати) са ценели по-рафинирания йонийски диалект на философията.

По-късно, по време на Ренесанса, учени като Андреас Везалий, подобно на гърците са избягвали писането на майчин език, вместо това, те са издавали своите медицински трактати на латински. Един от най-ранните медицински документи от Хипократовия корпус е трактатът "За древната медицина" ("On Ancient Medicine"), написан от анонимен лекар, живял около пети век пр.н.е. Историците могат да направят извода, че този автор е едновременно запознат с естеството на съвременната теория, но е посветен и в традиционните фолклорни техники и похвати. "За древната медицина" е една от общо двете полемични творби, съхранявани в Хипократовия корпус. Другата такава творба е "За недосегаемите заболявания", която включва някои ранни наблюдения, посветени на заболяването епилепсия. И двете писмени  работи оспорват концепцията за божествения произход на болестите и атакуват натрапването на хипотетичните философи в медицината.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/humoral/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияОбразованиеСнимкиВидеоРецептиАлт. медицинаТестовеСпортНовиниПсихологияСпорт и туризъмСоциални грижиЗдравни съветиАнкети