Начало История на медицината Фараони и мумии: заболяванията, от които са страдали древните египтяни

Фараони и мумии: заболяванията, от които са страдали древните египтяни

От -2000г.

Фараони и мумии: заболяванията, от които са страдали древните египтяни - изображение

През 2013 г. учени публикуват в научния журнал Lancet изследване на 137 мумии, на които са направени компютърни томографии. При тестовете се открива, че много от египетските фараони са починали в резултат на бактериални заболявания, вариращи от туберкулоза до кариес и от малария до патогенни гъбични инфекции. Подобни изследвания помагат на учените да разберат произхода и еволюцията на различни заболявания, които присъстват и в съвременния свят. Съпоставяйки древните форми на тези болести с техните съвременни еквиваленти, изследователите получават информация за това как те са се развивали през последните няколко хиляди години, какво ги прави толкова опасни и евентуално дори как можем да ги спрем днес. С тези изследвания се занимава палеопатологията.

Мумиите са връзката между човешката биология и културните практики на древните египтяни. Изкуствената мумификация е древна египетска традиция, при която тялото се консервира чрез сложна и продължителна техника. В древен Египет се мумифицирали само членовете на царското семейство и много богатите представители на горната класа.

Значението на палеопатологията

Методите, използвани в палеопатологията, позволяват на изследователите да научат повече за здравето, заболяванията и причините за смъртта на древните хора. При проучванията обикновено се използва интердисциплинарният подход, като в тях се включват специалисти от различни сфери на науката: археолози, патолози, биолози, антрополози и т. н. Така се добива по-пълна представа за индивида и социума, в който е живял – антропометрични характеристики, възраст, пол, прадеди и т.н.

При изследванията се използват деструктивни и недеструктивни методи: радиография, компютърна томография и ендоскопски техники, вземане на различни проби, ДНК-анализ и т.н. Най-инвазивните методи включват пълен анализ на скелетните останки. При внимателното изследване на костите могат да се открият първични следи на заболявания като остеомиелит. Това е инфекция на костите и костния мозък, която причинява формирането на нови костни образувания (involcrum) и некроза на кости (sequestrum). Засегнатите кости са уголемени, силно деформирани и повърхността им е неравна, с дупчици, кухини и нови калциеви натрупвания. Други заболявания, които оставят следи в костите, са туберкулозата, проказата и сифилисът.

Както вече споменахме, много от заболяванията, които са бич за съвременното общество, са засягали и древните египтяни. Сред тях са туберкулозата, маларията и шистозомиазата. Голяма част от мумиите принадлежат на хора, починали от туберкулоза. Тази констатация е направена чрез изследване на полимеразната верижна реакция на микробактериална ДНК, извлечена от центровете на растежа и порестите зони на костите. Така се идентифицира агентът причинител на заболяването – Mycobacterium tuberculosis. Смята се, че туберкулозата се е разпространявала чрез домашните животни при консумирането на заразено месо и мляко.

Малария е установена при мумията на един от най-известните египетски фараони – Тутанкамон. Според последните изследвания той е страдал от няколко различни заболявания, включително генетични увреждания заради кръвосмесителния брак, чийто плод е той. Но учените смятат, че основната причина за смъртта му е именно маларията. Заедно с един друг паразит - Schistosoma haematobium (червеят, виновен за шистозомиазата) – това е един от основните здравословни проблеми, тероризиращи хората по поречието на Нил. Изненадващо е, че в египетски мумии са открити дори калцирали яйца на Schistosoma haematobium.

При изследването на древните египетски гробници са открити и патогенни гъбички като Aspergillus niger (причинител на аспергилома) и Aspergillus flavus (свързван с белодробната аспергилоза). Тези патогени обикновено са опасни само за хора с отслабена имунна система.

В заключение можем да заявим, че палеопатологичните изследвания са от изключително значение за реконструкцията на различни заболявания и тяхното влияние върху древните човешки общества. Разбира се, учените винаги трябва да имат предвид, че мумиите на египетските фараони и аристократи не са представителна извадка на древния египетски социум и резултатите от изследванията винаги трябва да се интерпретират внимателно спрямо този факт. Също така скелетните лезии не дават пълна информация за начина на живот на съответния индивид и неговата смърт.

Благодарение на палеопатологията добиваме информация за заболяванията и историята на инфекциите, което е важен коз в борбата със същите болести в съвременното общество.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.omicsonline.org/open-access/pharaohs-and-mummies-diseases-of-ancient-egypt-and-modern-approaches-2329-8731.1000e110.php?aid=20477 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлИсторияЛюбопитно