Начало История на медицината Хипократ и теорията за четирите хумори

Хипократ и теорията за четирите хумори

От -400г.

Хипократ и теорията за четирите хумори - изображение

Древните гърци наричали с термина "хумори" всички флуиди, циркулиращи в човешкото тяло. Около 400 г. пр.Хр. и самият Хипократ не бил на по-различно мнение. Древногръцкият медик, наричан Бащата на медицината, считал, че в телата ни има четири основни вида хумори: кръв, храчки (наричали ги "pituita"), черна жлъчка и жълта жлъчка. Когато те са в относително равновесие, доброто здраве на човек било гарантирано. От друга страна, според древните гърци хуморалният дисбаланс водел до заболяване.

Добре е да се има предвид, че основната теза, защитавана от Хипократовата медицина, лансира или създаването на баланс ("хомеостазис") в организма между тези четири хумори, или неговото възстановяване, когато той е нарушен.

Основното схващане, касаещо естеството на четирите хумори, Хипократ обяснява в книгата си "За заболяванията: Книга IV". Той е написал, че различните флуиди се формират в зависимост от това какви храни или напитки се приемат. Според древния медик има пет места в човешкото тяло, където се синтезират хуморите: в стомаха, главата, сърцето, далака и жлъчния мехур. Всеки един от тези органи "привлича съответстващия му хумор към себе си".

В книгата си "За различните части на човека", древният медик обяснява, че когато прекалено много храчки се синтезират или привлекат към мозъка: "течността се стича към една от седемте пътеки в тялото, причинявайки определени заболявания". Стичайки се към носа, течността причинявала хрема и ринит, към дихателните пътища – белодробни заболявания, към гръбначния стълб - гръбначна туберкулоза (заболяване Пот). Други възможни "пътища" за оттичане са очите и ушите, където се предизвикват най-различни заболявания, включително глухота на слепота.

Хипократ обяснява, че жълтата жлъчка се произвежда от дразнещи стомаха храни и напитки. Тя се привлича от жлъчния мехур, а излишъкът от тази течност водел до болка. Черната жлъчка също се произвеждала от горчиви, дразнещи стомаха храни и напитки, но се привличала от далака. Когато тази течност била преобладаваща в тялото, се проявявали заболявания като меланхолия и хипохондрия.

Кръвта се привличала към сърцето, а излишъкът й водел до много заболявания, като например асцит и треска. Универсален начин за разрешаването на проблемите с прекомерното количество кръв, циркулиращо в тялото, е т.нар. венесекция, популярна и с термина кръвопускане. Въпреки това, Хипократ много рядко препоръчвал извършването на тази процедура.

В зависимост от това какъв хумор преобладава в тялото, имало различни начини за възстановяване на хомеостазата, като най-популярни били различните методи за освобождаване от течностите. Така тялото се прочиствало от всякакви вредни примеси. Съществуват четири "пътеки", отговорни за прочистването: устата, кожата, носът, ректумът и пикочния канал.

Причините за синтеза на твърде много или твърде малко от определен хумор се крият във факта, че отделните органи с афинитет към конкретен флуид често привличат към себе си много голямо течности. Друга теория "винила" дразнещите храни за честата поява на определени заболявания. Освен това Хипократ вярвал, че болестите могат да възникват и в резултат на действието на въздуха, атмосферата и сезоните като цяло.

Древният медик подкрепял тезата, че най-добрият начин за поддържане на оптималната хомеостаза на хуморите е да се обърне голямо внимание на хранителната диета. Той препоръчвал на своите пациенти редовно да правят физически упражнения и да се поддържа добра хигиена на дома и тялото.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://asthmahistory.blogspot.bg/2015/07/400-bc-hippocrates-and-four-humors.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноВидеоКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиОткрития