Начало История на медицината Мястото на мъжете в акушерството в Европа от втората половина на 17-ти век

Мястото на мъжете в акушерството в Европа от втората половина на 17-ти век

От 1678г.

Мястото на мъжете в акушерството в Европа от втората половина на 17-ти век  - изображение

Учудващо или не, от втората половина на 17-ти век в Европа мъжете лекари и хирурзи били окуражавани да се изявяват смело в акушерската сфера /традиционно контролирана от жени/ дори когато ставало дума за нормално раждане. Знаете, че до този момент те били отзовавани най-вече при възникнали усложнения в родилния процес. След своеобразната революция в областта, извършена през споменатия век, куражът на тези джентълмени се увеличил дотолкова, че те постепенно започнали да откровено да вярват, че определено са по-добрите професионалисти. Без значение научните обяснения, които въпросните "акушери" прилагали в защита на тезата си, представителите на широката общественост имали своите резерви да не ги приемат за "чиста монета". За много хора мъжкото присъствие в този специален за всяка дама момент /особено при нормално стечение на обстоятелствата/ по своята същност никак не било редно.

Някои историци приемат, че споменатата "революционна" размяна на ролите в сферата едва ли щяла да бъде възможна без наличието на две подходящи за целта условия. Едното се свързва с измислянето на форцепса през 17-ти век и от неговата масова употреба през 18-ти век. Другото се нарича… просто мода. Какво имаме предвид: в края на 17-ти век било присъщо за семействата /особено в Англия/, стремящи се към по-висок социален статус, да желаят медици от мъжки пол да присъстват по време на раждане в дома. Обикновено, докторите взимали по-скъпо от акушерките за дейността си, което давало прекрасна възможност на задругата да демонстрира благосъстоянието си. Парадоксално или не, същите тези лекари често израждали и бедни жени, които нямали възможност да си позволят услугата дори на жена акушерка. По-късно, от 40-те години на 18-ти век, в Европа започнали да се появяват специални родилни институции за бедстващи омъжени дами, които впоследствие се превърнали в обучителни звена по акушерство и гинекология за желаещите да се посветят на професията /повечето от тях – разбира се, мъже/.

Що се отнася до форцепса, историците приемат, че същият бил дело на френските хирурзи от фамилия Шамберлан. Припомняме ви, че измислянето на гинекологичното пособие с противоречива "слава" било пазено в тайна почти… век.

Именно употребата на този и на други медицински инструменти в раждането увеличила "пропастта" между жените и мъжете акушери: смятало се, например, че представителките на нежния пол не били достатъчно технически грамотни да си служат с тях и първоначално им било забранявано да използват форцепс. Не е тайна обаче, че и мъжете, и жените се въздържали да го правят и осъзнавали предприетия риск. Шотландският лекар и акушер Уилям Хънтър апелирал срещу безразборната му употреба, а британската акушерка Сара Стоун твърдяла, че в практиката си й си послужила с форцепс само четири пъти. Сара била на мнение, че "от 20 жени, подпомогнати по този начин в раждането си, 19 са можели да се справят и сами".

В крайна сметка, ако съдим по във времето, в което живеем, жените все пак са успели да си върнат контрола върху акушерската професия и дори - да я феминизират напълно. Дискусията дали това е било в полза на човечеството или не… оставяме на вас.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2012/12/man-midwife/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиИсторияНовиниОрганизацииНормативни актове