Начало История на медицината Принос на Карл Линей към историята на биологията

Принос на Карл Линей към историята на биологията

От 1735г.

Принос на Карл Линей към историята на биологията - изображение

Шведският ботаник Карл фон Линей е запален класификатор. Извън собствената си сфера, тази на естествената история, той се опитва да изгради и организира системи за подреждане на минерали и заболявания. Голяма част от своята слава ученият придобива, когато успява да сложи край на експерименталния период в историята на биологията, който е продължил почти две столетия.
Линей прави класификация на растителното и животинското царство. Тази негова класификация се използва и до днес и показва немалкия принос на Карл фон Линей към историята на биологията.

През 1735 година Линей публикува "Systema naturae" (Система на природата), в която дава предложение как да се класифицират всички живи същества. Тя се основава на две отделни основни категории - род и вид. Конкретните наименования на животинските групи са предложени от Бауин, но са усъвършенствани впоследствие от Джон Рей.

Линей стартира изпълнението на своята задача с дефинирането на родовете, в които ще бъдат разделени видовете растения (Genera plantarum, каквото е латинското наименование, въведено през 1737 година). След това, в продължение на много дълъг период от време, той прибавя около 6000 вида растения, разпределяйки ги в техните родове (Species plantarum 1753). Ученият актуализира родовете на някои растения през 1754 година. Подреждането на класификацията на растенията "според броя на техните тичинки и плодници", се оказва подвеждащо. Налага се Линей да измени част от нея.

Някои от растенията в класификацията са:


 
Научната класификация на растенията и животните по род и вид оцелява непокътната след направената малка промяна и до днес. Тя е ефективна както за растения, така и за животни. Той предлага използването на рода и вида да класифицира животните и растенията в десетото издание на своята "Systema naturae" през 1758 година, като ученият посочва нови 4236 вида.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.historyworld.net/wrldhis/PlainTextHistories.asp?groupid=2478&HistoryID=ac22&gtrack=pthc

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛичностиЛайфстайлГеографияНовиниОткритияСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛеченияАнкети