Начало История на медицината Разпространение на вариолата по света до края на деветнадесети век

Разпространение на вариолата по света до края на деветнадесети век

От 1829г.

Разпространение на вариолата по света до края на деветнадесети век - изображение

Произходът на вариолата е неизвестен. За съжаление повечето ранни исторически източници са ненадеждни. Едни от най-достоверните доказателства за съществуването и разпространението на вариолата може да бъдат открити в египетските гробници, и по-специално – по мумиите на хора, които са починали преди около 3000 години пр.Хр. Не е неразумно да се предположи, че заболяването вероятно се е разпространило от Египет (по суша или вода) към Индия, където едрата шарка се запазва като ендемична болест за около 2000 години, а вероятно и по-дълго.

През 1 век пр.н.е. вариолата бива пренесена в Китай от югозапад, заразявайки  местното население. Около шести век пр.Хр. едрата шарка се разпространява от Китай към Япония. На запад, опасното инфекциозно заболяване нахлува периодично в Европа, но не се установява трайно там, докато населението не започва да се увеличава, да се придвижва на нови територии и да става по-активно по време на кръстоносните походи.
С нарастването на числеността на народите на Индия, Китай и Европа, едрата шарка се утвърждава в градовете, поразявайки населените области като ендемично заболяване, което засяга предимно деца и се проявява чрез периодични епидемии, при които загиват до 30% от заразените. Влиянието на инфекциозното заболяване постоянно се увеличава. През 16-ти век вариолата се превръща във важна причина за заболеваемостта и смъртността в Европа, Югозападна Азия, Индия и Китай. Появата на болестта в Европа е от особено значение, защото Старият континент започва да бъде своеобразна отправна точка за разпространението на вариолата в различни части на света. Тя се превръща в зловещ съпровод на последователните вълни на европейската колонизация.

През 1507 година едрата шарка бива пренесена в карибския остров Еспаньола, а през 1520 година - в континенталната част на Северна и Южна Америка и Мексико. Последиците от това са катастрофални за американските индианци, а събитията се оказват важен фактор за завладяването на ацтеките и инките от испанците. Заселването по източното крайбрежие на Северна Америка започва около един век по-късно, но за съжаление то също е придружено от опустошителни епидемии от едра шарка сред американските индианци, а впоследствие и сред родените на новата земя деца на колонизаторите.

Вариолата в средата на 18 век е основно ендемично заболяване, разпространило се навсякъде по света, освен в Австралия и няколко малки острова. То бива въведено в Австралия през 1789 година, а през 1829 г. предизвиква огромно опустошение сред аборигените. За щастие и двете епидемии биват потушени бързо.
Широкото приложение на вариолизацията (ваксиниране чрез контакт на вариолни епителни клетки и тъкани с тъкани на здрав, но застрашен от заразяване човек, като целта е изграждане на активен имунитет) в няколко страни, най-вече във Великобритания и американските й колонии на север смекчава донякъде въздействието на едрата шарка сред богатите класи по време на втората половина на 18-ти век. За съжаление осезаемо намаляване на заболеваемостта се наблюдава едва след въвеждането на ваксинацията през 19-ти век. Подобрените ваксини и задължителната практика на реваксинация довеждат до значително намаляване на опустошенията от едра шарка в Европа и Северна Америка.

Точно преди края на 19-ти век започва да се наблюдава много по-лека форма на вариолата – variola minor. Заболяването е констатирано в американския щат Флорида и в Южна Африка. От Флорида заболяването се разпространява в останалите щати, след това в Канада, страните от Южна Америка и Великобритания. До средата на 20 век variola minor бушува в много части на Африка, съвместно с variola major, но в различни съотношения и честота.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеНовиниКлинични пътекиЛюбопитноНаправления в медицинатаЛеченияБотаникаОрганизацииЗдравни проблемиВидеоХранене при...Алт. медицинаСнимкиМикробиологияЛайфстайлСпециалистиДиетиЗдравни съветиПсихологияТестовеСоциални грижиИнтервютаЗаведенияАнкети