Начало История на медицината Роля на експедицията на Франсиско Хавиер де Балмис в борбата с вариолата

Роля на експедицията на Франсиско Хавиер де Балмис в борбата с вариолата

От 1803г.

Роля на експедицията на Франсиско Хавиер де Балмис в борбата с вариолата - изображение

Експедиция "Балмис" (1803-1806) е тригодишна мисия до Америка, ръководена от д-р Франсиско Хавиер де Балмис с цел ваксиниране на населението срещу едра шарка. Ваксинацията се определя като много по-сигурен начин за предотвратяването на заболяване от вариола, отколкото чрез по-стария метод на инокулация, въведен от Едуард Дженър през 1798 година.
Експедицията на Балмис започва на 30 ноември 1803 г в Ла Коруня. Това начинание може да се счита за първа международна експедиция в историята на медицината, посветена изцяло на здравеопазването. Като откривател на ваксината срещу вариола, Едуард Дженър се изказва за необичайното събитие: "Не си представям историята да разполага с по-добър пример за филантропия и той да е толкова благороден, колкото този".

Кралят на Испания Чарлз IV горещо подкрепя желанието на своя лекар да осъществи експедицията си, тъй като неговата дъщеря Мария Луиза е преболедувала заболяването. Експедицията стартира от Мария Пита. На борда на кораба пътуват медикът, 22 сираци (на възраст от осем до десет години), които са преносители на болестта, хирург, двама негови асистенти, двама лекари, готови да окажат първа помощ, три медицински сестри, и Исабел Лопес де Гандалия, която е директор на сиропиталището „Casa de Expósitos a La Coruña”

Чрез експедицията, ваксината достига до Канарските острови, Колумбия, Еквадор, Перу, Мексико, Филипините и Китай. Корабът превозва и медицински инструменти и преводи на „Трактат за ваксините”, написан от Моро де Сарте, които съдържа указания как да се приготвят ваксини срещу вариола. В Пуерто Рико, местното население се е сблъскало и е изпитало катастрофалните последици от вариолата благодарение на датската колония от датската колония на „Свети Томас”. Във Венецуела, експедицията се разделя. Хосе Салвани, който е заместник-хирург се насочва към днешна Колумбия и Вицекралство Перу. Балмис поема към Каракас, а по-късно достига Хавана . Местната поет Андрес Бело написва ода за Балмис, защото е впечатлен от филантропската постъпка на медика. В Мексико, лекарят взима още 25 сираци, за да поддържа запас от инфекцията по време на преминаването на Тихия океан. Във Филипините, експедицията получава помощ от католическата църква. Балмис изпраща повечето от членовете на експедицията обратно в Мексико, докато той продължава, достигайки до Китай, където посещава Макао и Кантон. На връщане към Испания, д-р Балмис убеждава управляващите в Света Елена (през 1806 година) да се ваксинират срещу вариола.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Balmis_Expedition

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиКлинични пътекиИзследванияБотаникаОрганизацииСнимкиНовиниМикробиологияСпециалистиПсихологияЛайфстайлДиетиХранене при...Социални грижиИнтервютаПатологияТестовеЗаведенияАнкети