Начало История на медицината Създаване на Катедра по експериментална и клинична фармакология в МУ – Плевен през 1976 година

Създаване на Катедра по експериментална и клинична фармакология в МУ – Плевен през 1976 година

От 1976г.

Създаване на Катедра по експериментална и клинична фармакология в МУ – Плевен през 1976 година - изображение

Историята на медицинската наука в страната ни свидетелства, че Катедра по експериментална и клинична фармакология в МУ - Плевен (понастоящем сектор) е създадена през месец юни 1976 г. По това време учебната институция се ръководела от доц. Цветан Стефанов Бояджиев. През същата година за асистенти, част от катедрата започнали работа медиците д-р Стойно Рачев, д-р Петко Кондов, д-р Пасхалис Меллиос и д-р Руси Марев.

През следващите години част от "семейството", отговорно за напредъка в историческото развитие на  Катедрата станали асистентите – д-р Янка Тодорова, д-р Шика Кръстева, д-р Антоанета Пандурска, д-р Диана Пендичева и д-р Галя Ставрева. От 1989 г. за ръководител на образователната институция бил назначен доцент Руси Георгиев Марев. Той е роден през 1945 г. и е завършил медицина във ВМИ - Варна (1972). Медикът е автор и съавтор на над 90 научни публика, на пет изобретения,  учебници и ръководства по фармакология.

Научно-преподавателският състав, който работил съвместно след 1990 година включвал един доцент и неговите главите асистенти д-р Я. Тодорова, д-р Г. Кръстева, д-р Пандурска, д-р Д. Пендичева и д-р Г. Ставрева. В катедрата започнало да се провежда и англоезично обучение (след учебната 1999-2000 г.), като с него се заели участието на гостуващите преподаватели проф. Ив. Крушков и проф. Н. Бакрачева.

Академичният състав на Катедра по експериментална и клинична фармакология в МУ - Плевен е участвал със своите научни разработки в немалко научни форуми, а лекарите, част от институцията са автори на множество трудове и учебници. В началото на 21 век медиците, ръководещи Катедрата осъществили любопитни фармакогенетични изследвания, касаещи лекарствения отговор към психотропни лекарства, амиодарон-индуцирана белодробна токсичност, както и ефекта на антиоксидантите и антипролиферативните медикаменти върху белодробна фиброза при плъхове, които със сигурност са имали роля в историческото развитие на фармакологията в България.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииИсторияЛайфстайлСпециалистиОбразованиеНовиниСпорт и туризъмНормативни актовеСоциални грижиСпортЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиОрганизацииАнкетиПроизводителиРецептиТестовеАлт. медицинаВидеоОткритияЛичности