Начало История на медицината Australopithecus anamensis като част от австралопитеките

Australopithecus anamensis като част от австралопитеките

От 1965г.

Australopithecus anamensis като част от австралопитеките - изображение

Видът аustralopithecus anamensis притежава своеобразна комбинация от белези, характерни за маймуните и хората. Горният край на тибията (пищялната кост) и разширената зона на глезенната става при човекоподобната маймуна говорят, че представителите на вида са се придвижвали на два крака. Дължината на лактите и характеристиките на костите на китката предполагат, че тези хоминиди са умеели все още да се катерят добре по дърветата. Челюстни фрагменти свидетелстват, че този вид е пряк предшественик на Australopithecus afarensis, а вероятно и пряк потомък на някои видове Ardipithecus.

През 1965 г. изследователски екип, ръководен от Брайън Патерсън от Харвардския университет открил кост от ръката (KNM-KP 271) на човекоподобната маймуна аustralopithecus anamensis в областта Канапои (северната част на Кения). За съжаление, без допълнителни фосили, Патерсън не можел със сигурност да идентифицира открития вид, към който принадлежал индивидът.

През 1994 г. изследователски екип, ръководен от палеонтологът Мийв Лийки намерил множество зъби и фрагменти от кости на същото място като предишната експедиция. Лийки и колегите му установили, че вкаменелостите принадлежат на много примитивен хоминид. Те били убедени, че са открили нов вид, които нарекли Australopithecus anamensis ("anam" означава "езеро" според месното наречие туркана). Изследователите след този момент открили и още фосили от A. anamensis вкаменелости, датиращи от около 4,2 милиона и 3,9 милиона години.

 

Снимката на фосилизираната пищялна кост от Канопои (Кения) свидетелства, че Australopithecus anamensis са живели в близост до савани и гъсти гори. Техните тела са еволюирали по начини, даващи им възможност да ходят изправени през повечето време, но те все още се катерили добре по дърветата. В резултат на това представителите на вида можели да се възползват от предимствата на двата типа местообитания.

Australopithecus anamensis имали издължени и тесни челюсти със странични, успоредно подредени зъби с голяма дъвкателна повърхност. Челюстите, подобно и на други представители на вида били масивни. Диетата на хоминидите включвала груба растителна храна, плодове и ядки.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/australopithecus-anamensis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения