Начало История на медицината Paranthropus boisei като част от австралопитеките

Paranthropus boisei като част от австралопитеките

От 17.06.1959г.

Paranthropus boisei като част от австралопитеките - изображение

Paranthropus boisei е ранен представител на хоминидите, принадлежащи към вида на австралопитеките. Счита се, че видът е живял в Източна Африка по време на епохата Плейстоцен (преди около 2,3 -1,2 милиона години). Останки от възрастен индивид за пръв път са открити от антрополога Мери Лики на 17 юли 1959 г. в дефилето Олдувай в Танзания. Мери и нейният съпруг Луис Лийки класифицирали намереният череп като „Zinjanthropus boisei: Zinj". Находката се оказала истинско съкровище, защото впоследствие синът на антрополозите Лийки - Ричард доказал, че точно този вид хоминиди започнали да ползват каменни сечива за пръв път.

Друг череп бил открит през 1969 г. от Ричард Кооби Фора в близост до езерото Туркана в Кения. Обемът на мозъка в черепната кухина бил доста малък (около 500 и 550 cm³). Това количество не е много по-голямо от това на  A. аfarensis, africanus или на шимпанзетата. За разлика от a. Robustus, а. Boisei имали много по-къс тилен израстък. Мъжките индивиди достигали до 49 килограма и били около 1.37 m високи, докато женските индивиди тежали около 34 кг и достигали до 1.24 m

Черепът на този вид хоминиди подсказва, че отделните му представители били високо специализирани към дъвченето на груби храни и растения, защото А. boisei населявали саваните и гористите местности. Задните им кътници били сравнително големи, с площ над два пъти по-широка от тази на съвременните хора. Paranthropus boisei имали големи дъвкателни мускули и широки лица. Диетата им включвала ядки, семена и твърди плодове, за което свидетелстват анализи на кътниците, сочещи, че емайлът е изтрит вследствие на храненето с груби хранителни продукти като ядки и семена.

Наред с плодовете и ядките, видът разчитал и на големи количества трева и зелени растения. Доказано е че А. boisei добавили още едно ключово предимство в стратегията си за оцеляване, гарантиращо им набавянето на необходимите калории за деня – те започнали са да се хранят и с различни грудки и корени. Тази стратегия осигурила оцеляването и запазването на вида за продължително време.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Paranthropus_boisei

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниАнкетиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения