Начало История на медицината Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (2 част)

Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (2 част)

От 1924г.

Научното градче на Иван Павлов и факти, касаещи евгениката (2 част) - изображение

Продължение от 1 част >>>


Руският физиолог Иван Павлов счита, че неговата  лаборатория трябва да осигури научната основа за евгениката, която ще дари хората от бъдещите поколения съвършенство. Павлов счита, че това може да се постигне с подобрение в дейността на нервната система. Целта на учения е да изясни до каква степен силните и слабите страни на отделните типове нервна система се унаследяват и доколкото те могат да се променят чрез измененията на околната среда. След това той би трябвало да проучи условията на унаследяване и жизнена среда, при които се получават кучета (а по-късно - и хора) с идеално уравновесени възбуждане и затормозяване. Според Павлов такива хора биха могли да взимат по-добри и адекватни решения в ежедневието си и да правят повече научни открития; те също по-добре биха могли да понасят стреса в различни житейски ситуации. (Точно както някои кучета се възстановяват след злополучното наводняване на лабораторията на Павлов в Ленинград през 1924 година, а други, които физиологът смята, че са с по-слаб тип нервна система, се „прекършват” от преживяването).

Иван Павлов е убеден, че това изследване може да се провежда само в изолирано научно градче като Колтуши, където условията за живот на подопитните кучета могат да бъдат контролирани напълно. За целта Колтуши Трябва да бъде превърнат в една огромна „кула на мълчанието”, в която животните ще прекарат целия си живот, от раждането до смъртта си – и всичко преживяно от тях ще се контролира и наблюдава от учените. После ще се изследва потомството на тези кучета и ще се определи как наследствеността и жизненият опит влияят върху качествата на нервната система в следващото поколение. За разлика от предходните проучвания върху условните рефлекси, подобен тип експерименти неизбежно продължават с години, понеже кучетата се размножават сравнително рядко. Учените, които работят с винени мушици   месеца. Кучето обаче може да даде само едно поколение. Ето защо Павлов няма друг избор, освен да чака, макар и с нетърпение, резултатите от този опит.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛичностиОткритияСнимкиНовиниАнкетиЗдравни съветиСпортТестовеАлт. медицинаЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииВидеоРецептиКомпании и организации