Начало История на медицината Опит за разкриване на преминаването от четири на два крака

Опит за разкриване на преминаването от четири на два крака

От 1900г.

Опит за разкриване на преминаването от четири на два крака - изображение

По-голямата част от антрополозите смятат, че общите родоначалници на човека - човекоподобните маймуни не са живели на земята, а по дърветата, но не са специализирани като съвременните гибони.

"Отделянето на маймуните от клона" става преди около 28 милиона години. Животът по дърветата все пак оставя богато наследство на предците на човека.

Известният за времето си антрополог Я. Рогински твърди, че перконогите, китообразните и маймуните се отличават с най-голямо относително тегло на мозъка, от което прави извод и, че са най-умни.

През периода на сухия климат поясът на саваните - сухите тропически степи част от човекоподобните отстъпват заедно с гората, а други започват да усвояват новата екологична ниша. Това не означава, че преходът на живот в степите е причината за изправеното ходене.

Има твърдения, че изправеното ходене е биологична безсмислица. Но ако ходенето на два крака е биологична измислица, тогава как се обясняват движенията на кенгурото, скокливата мишка и някои други гризачи?!

Те се придвижват чрез двата си задни крайника с помощта на скокове. Скоковете се смятат за енергетично по-икономични. Има данни, че само гигантските динозаври са ходили на двата си крайника като за опора за използвали дебелата си опашка, с която тялото им е ставало триножник.

Едно от най-основателните твърдения за причините за изправено ходене е факта, че предните крайници на нашите предци са заети от друга функция, а именно - с оръжия. По това време използването на оръдия все още не доказва разсъдъчната дейност и е често срещано при животните.

Австралопитеки ...

Общопризнато е, че австралопитеките са били двукраки. Като доказателство е приет строежа на тазовите им кости. Обемът на мозъка им е бил малко по-голям от този на горилата. На тегло не надминавали повече от 50 кг. Кучешките им зъби не са могли да им служат за оръжие, което потвърждава и изполването от тях на оръдия.

И все пак - може ли австралопитеките да се смятат за хора? Отговорът е отрицателен, защото те не изработвали оръдията, а просто използвали предмети, събрани в природата. Въпреки това обаче, точно в стадия на австралопитека се появяват и повечето достижения, които днес приемаме като свои, т.е. "човешки". Основно това е груповата дейност с оръдия, чието развитие довежда и до трансформирането на маймуните в примитивно човешко общество.

Заключението, което е направено е, че изправеното ходене при маймуните настъпва с изработването на първото каменно оръжие, приблизително преди около 3 милиона години.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Еволюцията днес", Борис Медников

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения