Начало История на медицината Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 2 част

Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 2 част

От 1539г.

Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 2 част - изображение

Илюстрацията по –долу показва как изглеждат инструментите на Везалий, описани в "De humani corporis fabrica" – "За строежа на човешкото тяло".

И все пак, възможността студентите да наблюдават дисекции на починали пациенти са много по-редки, отколкото Везалий би желал, освен това, медикът никога не би могъл да направи бърза проверка, да изпита знанията на студентите си с нужната точност и ефективност или да извърши консултация с учащите относно някоя спорна анатомична структура в тялото.

Илюстрациите на "Fabrica" могат да се приемат като "стъпка напред" в борбата с гореописаните трудности, с които се сблъскат студентите по анатомия. Направените илюстрации, създадени в произведението (на разноски на Везалий), концентрират голяма част от вниманието на читателя, който се създава трайно впечатление за творбата.

Някои исторически източници твърдят, че трудът на Везалий е публикуван на латински в Германия почти веднага след излизането му от печат. "De humani corporis fabrica" трябва да се чете отново и отново, а това е важи в пълна сила за студентите по медицина, които били главната цел на автора. За съжаление, немалко от тях си набавяли съкратени варианти на текста, в които има малко (в повечето случаи – почти никакви) илюстрации. Освен това, двуизмерните изображения никога не биха могли точно да предадат непрекъснатото движение и триизмерната форма на тялото.   

За да "настрои" ума на читателя към един мисловен модел към вътрешния вид на тялото, Везалий използва пълния си набор от инструменти, средства и похвати за преподаване. Метафората и аналогията, се оказват много полезни за студентите, които изпитват трудност в това да направят "скок" към разбирането на някои абстрактни функции и представи. Сега, тези метафори показват на съвременните историци начините, по които анатомите в миналото визуализират и разбират структурите, динамичните процеси, както и физическото движение на тялото. Докато методите на Везалий съумяват да "скъсат" с традицията в много отношения, то използването на метафората и полемиката на медика е "продължение на стилистичната традиция". Метафората е използвана и от по-ранни автори, а в някои случаи, Везалий използва установените от тях сравнения директно.

Според медика, наблюдението винаги служи на въображението, никога обратното. Най-добрият пример за Везалиевата настойчивост на вярата в това верую е умението на лекаря да извлича на метафората от очевидните истини. Благодарение на това схващане Везалий е отхвърлил концепцията на Гален, според която при хората могат да се идентифицират 4 основни дяла на черния дроб. До тази погрешна идея Гален е достигнал, тъй като е провеждал дисекции на кучета, а не на хора. След като описва тази традиция, Везалий изтъква този неточност директно и в съгласие със своя  ненатрапчив начин: "Тази отявлена глупост е пример за прищевките на онези, които изучават човешкото тяло чрез въображението си, не правят опити да се учат от дисекциите на хора, а се учат от процедурите с животни."

Прочетете трета част

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: publicdomainreview.org

Снимка: www.nlm.nih.go

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История