Начало История на медицината Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 3 част

Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 3 част

От 1539г.

Представа на Андреас Везалий за анатомията и човешкото тяло, отразена в творбата му "De Humani Corporis Fabrica", 3 част - изображение

За да привлече вниманието на читателя и да насочи мисълта му към вътрешните функции на човешкия организъм, Андреас Везалий използва пълния си набор от медицински инструменти, педагогическите си умения и похвати. Метафората и аналогията също са сред способите на древния лекар, използвани за подпомагането на обучението на неговите студенти. Към днешна дата, тези метафори демонстрират на изследователите и медицинските историци начините, по които в миналото анатомията е визуализана, а структурите, динамичните процеси и движенията на човешкото тяло са обяснявани на обучаващите се медици.

Макар да е скъсал с представите за медицинската традиция на неговото време, в много отношения употребата на метафорите от Вазалий може да се приеме като продължение на стилистичната и полемичната традиция.

Тъй като много от структурите, идентифицирани от Везалий по време на дисекции все още нямат собствени имена, медикът е принуден да използва за наименуването им творчески аналози, визуални ориентири и описания на техните функции. Освен това, той има желанието творбата му да се чете както от елита, така и от студентите по медицина с по-скромен произход. За целта лекарят внимателно подбира достъпни символи, които да ползва за обект на своите сравнения. Везалиевите метафори разкриват не само състоянието на анатомичните познания на конкретната времева епоха, те въплъщават неговия немалък професионален опит.

Много от метафорите, използвани в "De humani corporis fabrica" – "За строежа на човешкото тяло" могат да бъдат ползвани и днес. Везалий вижда вените и артериите като тръбички, синовиалната течност - като масло, а скелетните структури – като носещите греди в строяща се къща. Неговите метафори въплъщават съвременния начин на мислене, а способите, по които лекарят възприема концепцията за човешкото тяло (подобно на добре функциониращ двигател) е присъщ на други епохи от медицинската история.

Благодарение на творбата на Везалий анатомията и хирургията бележат огромен прогрес, основан на старание и обективност, защото както казва Леонардо да Винчи: "Нищо не може да възпре истинския художник да издирва същността, особено ако той обича анатомията".

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: publicdomainreview.org

Снимка: www.nlm.nih.go

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История