Начало История на медицината Australopithecus garhi като част от австралопитеките

Australopithecus garhi като част от австралопитеките

От 1996г.

Australopithecus garhi като част от австралопитеките - изображение

Именуването на нов вид почти винаги e повод за задълбочени дискусии. Случаят с Australopithecus garhi не е изключение. Този вид хоминид, принадлежащ към вида на австралопитеките е живял преди около 2,5 милиона годишни. Вкаменелости от него са открити през 1996 г. от изследователски екип, ръководен от етиопския палеонтолог Берхане Асфау и неговият американски колега Тим Уайт. След обстоен оглед на откритите останки учените започнали все по-ентусиазирано да подкрепят възможността Australopithecus garhi да е пряк родоначалник на хората.

Тим Уайт е ученият открил първите ключови фосили на A. garhi през 1996 г. в местността Боури, разположена до археологическия обект "Middle Awash" в етиопската депресия "Афар". Установява се, че вкаменелостите принадлежат на индивид от вида A. garhi на 20 ноември 1997 г., а това е потвърдено от експертното мнение на етиопския палеонтолог Йоханес Хайле-Селасие. "garhi", преведено от местното наречие афар буквално се превежда като изненада.

Видът на фосилите от А. garhi се счита за доста различен от този на Australopithecus afarensis и Australopithecus africanus. Разликата е силно забележима, когато се сравняват челюстите на A. afarensis и A. garhi. Въпреки различията между някои отделни разновидности на австралопитеките, обемът черепната кухина на A. garhi е идентичен с този на останалите представители на вида. Изследвания, направени на предкътници и кътници показват, че съществуват няколко прилики между A. garhi и Paranthropus boisei, като например големите размери на зъбите и при двата вида. A. garhi и Paranthropus boisei са имали най-масивните зъби от почти всички представители на австралопитеките.

Предполагало се е, че ако A. garhi са потомци на Хомо хабилис, то различията в морфологията на челюстта следва да са били преодоляни при сравнително бърза еволюционна промяна, станала преди около 200 000 и 300 000 години.

Примитивно оформени каменни инструменти и сечива били открити заедно с фосили на A. garhi, датиращи около 2.5 и 2.6 милиона години. За тях се предполага, че са по-стари от тези, които са се ползвали от Хомо хабилис. Това прави възможността Хомо хабилис да са преки предшественици на по-съвременните хоминиди напълно реална.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Australopithecus_garhi

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения