Начало История на медицината Australopithecus robustus като част от австралопитеките

Australopithecus robustus като част от австралопитеките

От 1938г.

Australopithecus robustus като част от австралопитеките - изображение

Australopithecus robustus за пръв път е открит в Южна Африка през 1938 г. Предполага се, че видът е живял преди около 2-1,2 милиона години. Индивидите от  А. Robustus имали масивна горната част на черепа, към която се прикрепвали здрави челюстни мускули и издължени кучешки зъби, пригодени да им служат в сухия и неблагоприятен климат, който обитавали.

През 1938 г. археолог на име Бруум започнал разкопки край Кромдрай (Южна Африка). Той се натъкнал на зъби и черепни фрагменти, приличащи на тези на Australopithecus Robustus. След като се почистили и обработили фосилите, Бруум бил силно впечатлен от "робустната" структура на черепа (В биологията терминът се използва, за да се опишат видове, чиято морфология на костите е здрава и масивна. Съществуват видове и с "грацилна" и лека костна структура. Такива са птиците, а този тип кости им помага при летенето). Според учените индивидите от вида рядко доживявали до 17 години.

Paranthropus robustus впоследствие се превърнали в най-добре проучените хоминиди, наред с А. boisei и А. aethiopicus. Работата на Бруум, посветена на австралопитеките показва, че еволюционната линия на хомо сапиенс не се движи праволинейно и има доста голямо разнообразие. Според Бруум типичен белег за вида Australopithecus Robustus е главата, която е подобна по форма на горилите, но долната челюст при австралопитеките е доста по-масивна в сравнение с тази на хоминидите.

Зъбите на тези интелигентни примати са били по-големи, отколкото при всички останали открити до сега австралопитеки. Мъжките индивиди достигали на височина около 1,2 метра (4 фута) и тежали около 54 кг (120 фунта), докато женските били малко под 1 метър (3,2 инча) високи и тежали около 40 кг (90 фунта). Половият диморфизъм е силно изразен при Australopithecus Robustus.

В пещерата "Drimolen" в Южна Африка е открит череп от женски индивид от вида  Paranthropus Robustus. Находката, наречена с името "Евридика", е открита през 1994 г. Смята се, че е на около 2,3 милиона години.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Paranthropus_robustus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛичностиНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения