Начало История на медицината Произход на причинителя на туберкулозата

Произход на причинителя на туберкулозата

Произход на причинителя на туберкулозата - изображение

Туберкулозата е заболяване, известно от древността. Този бич, измъчвал човечеството още от праисторическо време, е избухнал, причинявайки голяма епидемия, след което заразата е отшумяла. Въпреки това поведението на туберкулозната епидемия се различава от това на останалите инфекциозни болести, с които се е сблъсквало човечеството.

Вероятно Mycobacterium tuberculosis е убила много повече хора от всеки друг микробиологичен патоген. Изследователите единствено могат да изкажат различни хипотези за произхода на заболяването (основна част от твърденията сочат, че бактерията вероятно е възникнала преди 150 млн. години).

Mycobacterium ulcerans (древен туберкулозен щам) имал специфични изисквания към конкретното местообитание и географското разположение, защото условията, предлагани в ендемичните райони са варирали в широки граници. Туберкулозните щамове са съществували в глобалния континент Гондвана, обособен в Юрския период. Съвременни техники на молекулярната генетика, изследващи генома на няколко щама Mycobacterium tuberculosis позволяват да се определи точният произход на микобактерията.

Изследователката Гутиерес и колегите й стигат до заключението, че най-ранният щам на бактерията е присъствал в Източна Африка още преди 3 милиона години. Това твърдение е публикувано в статията „Ancient origin and gene mosaicism of the progenitor of Mycobacterium tuberculosis“, съставена от Гутиерес, Брис, Брош, Фабр, Омеис и Мармиес. Тя е публикувана през 2005 г. Те констатират, че щамът може да е заразявал ранните хоминиди, живели в този период.

Установено е още, че и други туберкулозни щамове са се развивали добре в Африка между  35 000 - 15 000 години. Модерните щамове на инфекциозното заболяване са възникнали от общ „прародител“, съществувал между  20 000 - 15 000 години. Циркулиращите в момента туберкулозни щамове се срещат в шест основни линии, наречени подтипове, всички, от които се срещали в Източна Африка. Анализ, касаещ степента на мутиране на тези подтипове показва, че голяма част от съществуващото многообразие между тях е възникнало в периода между 250 и 1000 години (конкретният анализ се казва „Stable association between strains of Mycobacterium tuberculosis and their human populations.". Той принадлежи на Хариш, Цолаки, Дереймър, Фелдмън, Смол и е публикуван през 2004 г.

Станало ясно, че модерните щамове на опасното инфекциозно заболяване са възникнали между  20 000 - 15 000 години, а многообразието между тях било най-голямо между 250 и 1000 години. И така, Източна Африка постепенно се превърнала в дом за туберкулозните бацили и техните преки приемници – хората.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095461110600401X

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАнкетиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниВидеоДиетиЛеченияТестовеАлт. медицинаИзследванияБотаникаЗаведенияСоциални грижиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография