Начало История на медицината Селам: австралопитекът от Етиопия

Селам: австралопитекът от Етиопия

От 2001г.

Селам: австралопитекът от Етиопия - изображение

Селам е името на скелет на човекоподобна маймуна от вида Australopithecus afarensis. Фосилизираните й останки са намерени в областта Афар в Епиопия. Друга подобна находка, тази на австралопитека Луси е открит в същия район. Първото съобщение за откритието на Селам е публикувано в популярното списание "Nature" на 21 септември 2006 г. На находката се натъкнал екип, ръководен от Зересенай Алемсегед, който работи в Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг.
Освен това ключово откритие се разкриват още фосилизирани Фрагменти от 13 австралопитеки, открити в Хадар. Някои от тях са на малки от вида. Тази последователност във възрастта на отделните индивиди и разнообразието от фосили кара учените да смятат, че A. afarensis са живели във времевия период между 3 и 3,7 милиона години.

Селам, известна и с името бебето от Дикика, е открита през 2001 година и е пример за почти изцяло съхранен скелет на млад австралопитек от вида Australopithecus afarensis. Находката представя по-голямата част от черепа, двете рамена, част от гръбначния стълб, части от коленете и краката, кости от дясната ръка и няколко ребра.

За Селам се твърди, че е живяла до около 3-годишна възраст. Твърдението е направено благодарение на сравнително изследване на темповете на растеж сред съвременните шимпанзета. Фосилизираният скелет на човекоподобната маймуна е изваден от коритото на древен канал, чиято вода се е движила преди около 3,4 милиона години. Изследователите вярват, че тялото на Селам е случайно заровено в плитчините и по тази причина се е запазило в толкова голяма степен.

В близост до находката са открити останките (фрагменти от челюст и зъби) на възрастен индивид на A. afarensis, както и отделни кости от различни животни, като например кости от приходни форми на слон, видра, хипопотам в различни пластове от канала.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://archaeology.about.com/od/hominidancestors/a/dikika_infant.htm

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлАнкетиЛюбопитноНовиниПсихологияНормативни актовеСоциални грижи