Начало История на медицината Хомо сапиенс идалту: първородният в човешката еволюция

Хомо сапиенс идалту: първородният в човешката еволюция

От 2005г.

Хомо сапиенс идалту: първородният в човешката еволюция - изображение

Хомо сапиенс идалту е изчезнал подвид на Хомо сапиенс, живял преди около 160 хиляди години в Африка в периода на плейстоцена. Думата идалту, буквално преведена от афарски означава "старейшина" или "първороден".
Вкаменелости на представител на вида са открити за пръв път в Херто Боури, разположен в близост до областта Среден Ауаш в Етиопия през 1997 г. Находката била направена от Тим Уайт, представена е на обществеността през 2003 г. Херто Боури е регион в Етиопия, образуван от няколко вулканични слоя. Чрез използването на радиоизотопни изследвания се установило, че слоевете датират от период от 154-160 хиляди години. Трите открити черепни кости на възрастен мъжки индивид от вида Хомо сапиенс идалту се считат за най-добре запазените останки от общо трите открити черепа. Мозъчният капацитет на този вид хоминиди достигал до 1450 cm3. Другите два черепа са частично запазени и принадлежали на мъжки индивид и дете на около 6 години.
Тези фосили се различавали от тези на хронологично по-старите форми на ранните Хомо сапиенс, каквито са като кроманьонците, открити в Европа и други части на света. Морфологията при тях показва много архаични черти, които не се типични за Х. сапиенс (въпреки че дори съвременните човешки черепи се различават в отделните части на земното кълбо).

Въпреки архаични черти, за тези екземпляри се твърди, че са преки предци на съвременните Хомо сапиенс сапиенс. Според изследване от 2005, включващо датиране с калий-аргон на вулканично натрупване става ясно, че Хомо сапиенс идалту са живели преди около 195 000 години. Това ги прави което ги прави най-ранните известни останки от анатомично модерните хора.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_idaltu

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниПсихологияАнкетиЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения